open-navfaktor-logo
search
Veliki poduhvat
NASA objavila snimak slijetanja rovera "Perseverance" na Mars
NASA je večeras objavila prvi videosnimak slijetanja rovera "Perseverance" na Mars.
22.02.2021. u 21:19
get url
text

Rover je prošle sedmice nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir sletio u krater Jezero, koji je nazvan po općini u Bosni i Hercegovini. Sletio je nakon puta koji je potrajao gotovo sedam mjeseci i time je počela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenoj planeti.

Rover je opremljen sa 25 kamera i dva mikrofona. Na NASA-inom snimku vidi se trenutak slijetanja na Mars, o čemu su ranije objavljene fotografije. Samo slijetanje rovera bilo je izuzetno zahtjevno, no na kraju je misija uspjela. Proces spuštanja i slijetanja inžinjeri NASA-e su u šali nazvali "sedam minuta straha".

NASA na Marsu trenutno ima tri svemirska rovera "InSight", "Curiosity" i "Perseverance". Ovaj posljednji je u četvrtak sletio u krater Jezero i od njega se ponajviše očekuje u potrazi za odgovorima na pitanja o tragovima života na Crvenoj planeti.

Krater Jezero je ime dobio još 2007. godine. U Međunarodnoj astronomskoj uniji (IAU) su se odlučili za to ime zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod Jezera, u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.