open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Naručeno 9.400 vakcina protiv sezonske gripe, dodatna narudžba nije moguća
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo proveo je postupak nabavke i donesena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za nabavku vakcina za sezonsku gripu.  
01.10.2020. u 09:56
get url
text

-  Za period od dvije godine planirana je nabavka 18.800 vakcina, dakle za sezonu 2020/21 9.400 vakcina. Zbog situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 isporuka vakcina za sezonsku gripu, prema svim naručiocima, će biti izvršena sa malim zakašnjenjima. Prema izjavi dobavljača, isporuka se očekuje sredinom mjeseca novembra, tako da će u tom period početi i vakcinacija stanovništva – kazali su Faktoru u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Ističu da je za ovu sezonu nabavljen veći broj doza u odnosu na prošlu godinu.

- Blagovremeno planirajući Zavod je finansijskim planom za 2020. godinu predvidio veća sredstva za nabavku vakcina protiv sezonske gripe, što je omogućilo da za ovu sezonu osiguramo 9.400 vakcina, u odnosu na prethodne godine kada se na nivou sezone vršila nabavka 8.000 vakcina. Navedeno je značajno zbog situacije na tržištu, posebno jer su proizvođači već uputili obavijest da u ovom momentu, osim već naručenih količina, više neće biti u mogućnosti osigurati eventualno dodatne količine jer je gotovo cjelokupan fokus na istraživanju i proizvodnji vakcine protiv virusa COVID-19 – istakli su u Zavodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.