Narodno pozorište Sarajevo otvara Galeriju sjećanja Sulejman Kupusović

objavljeno: 16.01.2018. u 19:22

Narodno pozorište Sarajevo 30. januara, pod visokim pokroviteljstvom člana predsjedništva Bakira Izetbegovića, planira otvoriti Galeriju u foajeu sa ciljem promocije teatarskih autoriteta i njihovih djela koji su utemeljili vrijednosti njegovog umjetničkog rada.

- U periodu kada se bliži stogodišnjica rada Narodnog pozorišta u Sarajevu nebrojena plejada autora i umjetnika zaslužuje da im se posveti prostor i podsjeti na njihov značaj i ulogu u bosanskohercegovačkoj kulturi. Izuzetno bogata arhiva najvećeg bh. teatra obavezuje nas da Galeriju otvorimo za javnost i prikažemo kroz edukativno kulturološki program koji smo nazvali "Galerija sjećanja Sulejman Kupusović". To će biti prostor gdje ćemo tematski izlagati historijat Narodnog pozorišta i prezentirati biografije najznačajnijih umjetnika i autora. Samim nazivom Galerije želja nam je odužiti se našem najvećem reditelju, tetarskom vizionaru i autoritetu, Sulejmanu Kupusoviću za ogroman umjetnički opus kojim nas je zadužio, i koji je za života zagovarao važnost očuvanja i njegovanja sjećanja na naše- istakli sui z Narodnog pozorišta.

Prva postavka u ovoj galeriji bit će posvećena prvakinji Drame Narodnog pozorišta, Nadi Đurevskoj sa izložbom pod nazivom “Nada Đurevska –snaga teatarskog izraza”, kojom ćemo pokušati dočarati prostor i vrijeme, kao i veliki umjetnički dopinos ove sjajne glumice koja zalužuje da bude sačuvana od zaborava.

- Reditelj Sulejman Kupusović i glumica Nada Đurevska bili su povezani posebnom umjetničkom niti i međusobno su gajili veliko umjetničko poštovanje, stoga smo smatrali ne slučajnim ponovno ih spojiti na ovaj način, koji će nas nadahnuti i podsjetiti na snagu kvalitetnog umjetničkog djelovanja i uzajamnog poštovanja u vremenu kojem živimo- naglasili sui z pozorišta.