open-navfaktor-logo
search
Bajrović
Narodno pozorište Sarajevo novu sezonu otvara "Hasanaginicom"
Nadam se da će nova umjetnička sezona biti dinamična, uzbudljiva i kvalitetna na radost svih nas, kazao je između ostalog v. d. direktora Izudin Bajrović
12.09.2018. u 14:48
get url
text

U Narodnom pozorištu Sarajevo danas je održana press konferencija povodom nove umjetničke sezone, koja će biti otvorena 15.  septembra izvedbom opere "Hasanaginica", na kojoj se prisutnim novinarima prvo obratio v. d. direktora Izudin Bajrović.

- Nadam se da će nova umjetnička sezona biti dinamična, uzbudljiva i kvalitetna, na radost svih nas koji pokušavamo da ostvarimo svoju viziju, a prije svega na radost publike, od koje očekujemo da će posjećivati i sa uživanjem pratiti naš rad. Pred nama je težak zadatak, jer moramo biti odgovorni prema onome što radimo i plasiramo publici - kazao je Bajrović.

On je dodao je da će Narodno pozorište Sarajevo od 19. do 26. septembra ugostiti Balet Fest Sarajevo, te da će u saradnji sa Ambasadom SAD-a u Narodnom pozorištu 28. septembra biti upriličena premijera mjuzikla "Dvadesetpeto takmičenje u spelovanju u okrugu Putnam".

Umjetnička direktorica Opere Adema Pljevljak-Krehić kazala je kako je ansambl, koji samostalno nosi sve velike naslove, velika stvar za BiH.

- U suradnji sa ambasadom Italije u BiH na sceni Narodnog pozorišta 6. decembra bit će premijerno izvedena opera "Seviljski berberin" – rekla je Pljevljak-Krehić.

V. d. umjetničke direktorice Baleta Belma Čečo-Bakrač istakla je kako će publika u ovoj umjetničkoj sezoni imati priliku pogledati dva nova naslova.

- Ove sezone na sceni NPS-a 10. novembra planirana je praizvedba baleta "Okovani Prometej", a povodom Međunarodnog dana plesa, 29. aprila premijerno će biti izveden balet "Uspavana ljepotica" - kazala je Čečo Bakrač.

Na kraju, novinarima se obratio i v .d. umjetničkog direktora Drame NPS-a Ermin Sijamija.

- Hvala što ste došli u velikom broju i što nas redovno pratite i obavještavate našu publiku i sugrađane o dešavanjim u našoj kući. Premijera predstave "Gazi Husrev-beže ili: Bukagije" Džemaludina Latića bit će upriličena 27. oktobra. U januaru počinjemo s radom na predstavi "Kavkaski put kredom“ Bertolta Brechta, a u maju planirana je premijera predstave, koju će, prema romanu "Snijeg“ Orhana Pamuka, režirati Dino Mustafić – otrkio je Sijamija.

Narodno pozorište press - najava sezone - 12.09.2018.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.