navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sevdalinka na prvom mjestu

Narodni orkestar Mostar: Čuvari tradiconalne muzike u gradu na Neretvi

Narodni orkestar Mostar su formirali muzičari i pjevači grada Mostara, a njegov cilj je prije svega očuvanje i njegovanje tradicionalne narodne muzike.

Objavljeno: 27.01.2022. u 21:31
get url
text

Sevdalinka im je na prvom mjestu, tako da je i njihov prvi koncert, koji je održan prošle godine, bio posvećen tradicionalnoj bosanskoj pjesmi. Uz poznate i priznate mostarske muzičare, standardni pjevači Narodnog orkestra Mostar su Adnan Jakupović, Salem Sihirlić, Anel Čorda, Dino Memić i Hamza Šantić.

- Naš cilj je prije svega da očuvamo sevdalinku i narodnu muziku u izvornom i originalnom izvođenju i da obogatimo jedan kulturni sadržaj na ovim prostorima kroz razne projekte, a sigurni smo da je publika željna ovakvih projekata. U narednom periodu očekujte od nas još dosta nekih noviteta i koncertnih aktivnosti. Ideja je da kroz razne projekte obuhvatimo i druge stilove muzike kao što su starogradska, šlageri... Ideja se rodila u vrijeme pandemije i vrlo brzo je realizirana jer nismo mogli nastupati i dosta vremena smo provodili zajedno. Cilj nam je da u narednom periodu snimimo jedan album sevdalinki – kaže klavijaturista Alen Gološ koji je jedan od inicijatora ovog projekta.

Adnan Jakupović

Adnan Jakupović, koji je svojim raskošnim glasom odavno osvojio simpatije publike širom regiona, ističe da je ovo jedna lijepa muzička priča.

- Sevdah nas je spojio jer smo svi u duši sevdalije. Ovo je jedna ozbiljna muzička priča koja će, nadam se, trajati decenijama. Imamo odličan orkestar za velike koncerte u dvoranama i na trgovima. Mi nismo neki svadbarski orkestar. Pored sevdalinke njegujemo i starogradsku, romsku i dalmatinsku muziku – pojašnjava Jakupović.

Dio Narodnog orkestra Mostar je i sevdalija, profesor muzike i pjevač Mustafa Šantić.

- Drago mi je da su se oko ovog udruženja okupili i mladi i stari. Prostora ima za sve muzičare. Narodni orkestar Mostar je trebao gradu na Neretvi. Od 1997. godine, kada su se ugasili Mostarski behari, sve do sada nismo imali Narodnog orkestra. Uz ozbiljan rad mislim da ovaj projekat ima svijetlu budućnost – kaže Šantić.