Narodna skupština RS: U drugom danu zasjedanja usvojen dnevni red

objavljeno: 07.02.2018. u 11:09

Narodna skupština RS-a je jutros, nakon jučerašnje cjelodnevne rasprave, uspjela usvojiti dnevni red na kojem su ukupno 32 tačke.

Za ovu 23. redovnu sjednicu bila je predložena 31 tačka, ali je Vlada RS u posljednji čas, dan pred početak zasjedanja, sa dnevnog reda povukla pet, a predložila novih šest tačaka. Opozicija u RS-u se jučer oštro protivila tačkama koje su po hitnom postupku predložene za dnevni red, posebno ona koja se tiče iznosa garancija od 750 miliona KM koje u 2018. može izdati RS.

Odmah po usvajanju dnevnog reda data je pauza od pola sata na zahtjev Kluba NDP-a, nakon čega bi konačno trebala na dnevni red stići prva tačka jučer započetog zasjedanja - aktuelni sat.

Vlada RS zatražila je da po hitnom postupku u dnevni red budu uvršteni prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o koncesijama.

Zatraženo je da po hitnom posptupku budu uvršteni Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj investicionoj banci za dodatno finansiranje po projektu izgradnje auto-puta Banja Luka - Doboj.

Vlada je zatražila da po hitnom postupku budu uvršteni i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci i Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj po projektu restrukturisanja "Željeznica Srpske" i Prijedlog odluke o iznosu garancije koju može izdati RS u ovoj godini.