open-navfaktor-logo
search
Sutra sjednica
Narodna Skupština RS-a: SNSD će tražiti ukidanje PDV-a na hranu, a povećanje na 22 posto za luksuznu robu
Na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske Vlada RS-a će, a na prijedlog SNSD-a, predložiti da se do kraja godine ukine PDV na neke osnovne životne namirnice i dječiju hranu, a da se za luksuznu robu poveća na 22 posto.
17.03.2022. u 16:06
get url
text

Najavio je to danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Objasnio je da će, nakon što ovaj prijedlog usvoji NSRS, to biti obavezujuće i za njihove predstavnike u državnim institucijama.

Uvjeren je da niko na državnom nivou neće imati ništa protiv ovakvog prijedloga iz RS-a.

- Tražimo i podršku svih aktera iz RS da ovo sutra podrže – rekao je Dodik.

Objasnio je da se traži ukidanje PDV-a na dječiju hranu i opremu, mlijeko i mliječne proizvode, brašno, ulje, so, šećer, opremu za novorođenčad i sadni materijal, čime bi, dodao je, budžet u RS-a bio "uskraćen" za 111 miliona KM.

Tvrdi i da su iz UIO BiH obaviješteni da bi trebalo oko šest mjeseci za drugačije procedure.

- U Službi za indirektne poreze su nas obavijestili da bi trebao novi softver, obuka ljudi za njegovu upotrebu… Kada smo se upoznali sa tehničkim mogućnostima, odlučili smo se da to bude do kraja godine na ovaj način kako sam objasnio – rekao je Dodik.

Kada je u pitanju nafta i naftni derivati, Dodik je kazao da su spremni da se ukinu akcize za sljedeći mjesec, odnosno za april, a da će se onda naknadno odlučivati za svaki naredni mjesec, ukoliko se cijene budu mijenjale.

- Sredstva koja će izgubiti javni računi u RS-u je 17,6 miliona KM mjesečno, zbog ukidanja akciza. Ne može Parlamentarna Skupština BiH odlučivati o našim izvornim prihodima u budžet, zato nismo ni glasali u Domu naroda, jer prvo NSRS mora imati svoj stav. Ove mjere su za vlast u RS-u bolne, ali smo svjesni potrebe da se donesu – dodao je Dodik.

Podvukao je da je bilo važno da se NSRS o ovome opredijeli, te da suvereno o prihodima odlučuje Narodna skupština RS-a i da je zato za sutra zakazana posebna sjednica.

- Kada to bude verifikovano u NSRS bit će i obavezno za predstavnike iz RS-a na državnom nivou – kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.