open-navfaktor-logo
search
Nema informacija
Narod se opustio, ali se i Krizni štab raspustio: Niko ništa ne zna o zaraženoj medicinskoj sestri i policajcu u KS
Postoji li još Krizni štab u Kantonu Sarajevo koji je formiran zbog pandemije koronavirusa?
10.06.2020. u 16:38
get url
text

Ako je suditi po izostanku bilo kakvih informacija u proteklim danima, onda ne postoji. 

Naime, nakon što se pojavila informacija da je na COVID-19 pozitivna jedna medicinska sestra u Kantonu Sarajevo, kao i policajac, pojedinosti smo pokušali provjeriti u Kriznom štabu. Mirza Hadžiabdić, predsjednik Unija samostalnih sindikata policije Federacije BiH, potvrdio je da jedan policajac ima COVID-19 i da je stavljen u izolaciju. 

 Komandantica Štaba civilne zaštite KS-a Nihada Glamoč nam nije mogla dati detaljnije informacije, kao ni Jasmin Terović, načelnik Štaba. Oni takvu informaciju nemaju. 

Istovremeno, kako nam je rečeno, Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, je na godišnjem odmoru. Iz Vlade KS i Kriznog štaba više niko ne obavještava javnost o novim dešavanjima u vezi s koronavirusom, nema saopćenja za javnost, nema konferencija za medije, a i kada ih novinari zovu ne dobiju adekvatne informacije. 

U Sarajevu je u posljednja 24 sata evidentirano troje novih zaraženih koronavirusom, a proteklih dana bilo ih je još. Među zaraženima je jedna medicinska sestra. Ona je iz Vogošće, ali ne radi u zdravstvenim ustanovama na području te općine. 

Nermin Hajro, načelnik Štaba civilne zaštite Općine Vogošća za RTV Vogošća jučer je pojasnio da je i Štab dobio tu informaciju te da je utvrđeno da se radi o medicinskoj radnici koja radi u jednoj medicinskoj ustanovi izvan Vogošće. Gdje radi, da li je proteklih dana bila na poslu, da li su pacijenti u opasonosti, da li se radi o istoj osobi ili je zaražena još jedna zdravstvena radnica..., pitanja su na koja niko nije ponudio odgovor. 

U Ministarstvu zdravstva KS, u uredu ministra Rusmira Mesihovića, kažu da ne znaju ništa te da se Zavodu za javno zdravstvo KS "redovno dostavljaju podaci", pa da kontaktiramo njih.

U Zavodu se, pak, već prije 16 sati niko nije javljao na telefon. Posljednja informacija na web stranici Zavoda je objavljena prije tri dana, a u njoj podsjećaju građane da "Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom podsjeća stanovnike Kantona Sarajevo da je i dalje na snazi naredba da se nose maske". 

Građane posljednjih dana upozoravaju i iz drugih štabova, ali vrijeme je da i građani pojedine štabove upozore da je koronavirusa i dalje prisutan te da bi trebali i da rade. Zdravstvene ustanove poput Kliničkog centara Univerziteta u Sarajevu, Kliničkog centara u Tuzli, Univerzitetske bolnice u Banjoj Luci, Klinične sveučilišne bolnice u Mostaru... i dalje rade i testiraju na koronavirus. Međutim, pojedini štabovi su se očito samoinicijativno opustili i raspustili. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.