Naredni samit lidera Turske, Rusije i Irana bit će održan u Istanbulu

objavljeno: 08.02.2018. u 09:02

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je telefonski razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a tokom razgovora je dogovoreno da naredni samit lidera Turske, Irana i Rusije bude održan u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama izvora bliskih Uredu predsjednika Turske, Erdogan i Putin su razgovarali sa o posljednjim dešavanjima u Siriji, sa osvrtom na regije Afrin i Idlib.   

Erdogan je Putina informisao o aktivnostima vezanim za operaciju “Maslinova grana”, koju turske snage provode na sjeveru Sirije.

Također je bilo riječi i o samitu lidera Turske, Rusije i Irana održanomu ruskom Sočiju, te je dogovreno da drugi samit lidera ovih zemalja bude održan u Istanbulu.

Predsjednici Turske i Rusije složili su se također, da će formiranje posmatračkih tačaka u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu imati pozitivan uticaj na mirovni proces u Siriji. Tokom razogovora je razmijenjeno mišljene o procesu u Astani.

U vezi sa humanitarnom krizom u Istočnoj Guti, dvojica lidera potvrdili su odlučnost za saradnju i kooridinaciju kada je riječ o sirijskom pitanju.