open-navfaktor-logo
search
Pranje novca
Naredne sedmice konačna presuda Kemalu Čauševiću
Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) optuženom za pranje novca, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine će u petak, 26. maja, izreći konačnu presudu.
19.05.2023. u 18:03
get url
text

Izricanje presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim za pranje novca i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je odbrana ocijenila da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.

Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u julu 2017., a prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca Sud je donio u maju 2021. godine. U presudi je navedeno da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura s netačnim podacima, tražeći da mu kao protivuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, na što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković. Sadiković je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenom s Tužilaštvom.

Apelaciono vijeće je u oktobru 2022. ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist, smanjivši mu kaznu sa devet godina na pet i po godina zatvora.

Nakon ukidanja dijela presude, u postupak je uključena i Čauševićeva supruga na osnovu zakonskih odredbi koje predviđaju da se, prilikom oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, na pretres poziva osoba na koju je imovinska korist prenesena, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.