open-navfaktor-logo
search
Voće
Narandže obiluju vitaminima: Zašto je dobro da ih jedemo svakodnevno
Prema posljednjim istraživanjima utvrđeno je kako magnezij koji se u velikim količinima nalazi u narandži utječe na smanjenje krvnog pritiska
09.01.2020. u 13:31
get url
text
Narandža

Narandže najčešće kupujemo zimi kada si u najdostupnije na našim pijacama i u trgovinama.

Odlično su voće jer obiluju vitaminima i pomažu tijelu da se bori protiv prehlade, ali evo zašto ih je također dobro konzumirati.

Narandže jačaju imunitet jer obiluju vitaminom C čiji je unos važan naročito u hladnijim danima kada je sve puno virusa, a prehlade i gripe su česta pojava.

Narandže u sebi sadrže i kalcij koji štiti zdravlje kostiju i zuba. Također, pomažu u očuvanju rada srca.

Naime, prema posljednjim istraživanjima utvrđeno je kako magnezij koji se u velikim količinima nalazi u narandži utječe na smanjenje krvnog pritiska. Ali u ovom slučaju se ne preporučuje cijeđeni ok od narandže već da se jede cijela voćka.

Visoka koncentracija hesperidina, spoja kojeg ima jako puno u citrusima, smatra se korisnom za snižavanje lošeg holesterola. Sama narandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru u kojoj se nalazi, kad god je to moguće. 

Narandže su dobre i za očuvanje zdrave kože.

Antioksidacijska svojstva narandže kožu štite od djelovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svaki dan.

Također, narandže su bogate beta-karotenom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i pomaže u sprječavanju znakova starenja.

One također štite želudac i pospješuju probavu.

Naime, vrlo su bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, koji pomažu u održavanju zdravlja želuca i crijeva. Sadržaj vlakana u narandži olakšava put hrane kroz probavni trakt te smanjuje vrijeme prolaska hrane, što sprječava naprezanje i zatvor.

Narandže utječu i na rad mozga zbog folne kiseline koju sadrže. Folna kiselina potiče razvoj mozga i održava vitalne organe u dobrom stanju. Posebno se preporučuje konzumacija narandži trudnicama jer pozitivno utječe na razvoj ploda. 

Uz sve navedeno, ništa vam ne preostaje nego da dnevno pojedete barem dvije narandže.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.