Prema temperaturama izmjerenim u osam sati, najviša je zabilježena u Neumu, 26 stepeni, zatim u Mostaru i Doboju 24. U Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom i Prijedoru su bila 23 stepena, a u Bihaću, Livnu, Sarajevu i Srebrenici 20 stepeni.

Podsjećamo građane da je i danas upaljen narandžasti meteoalarm koji upozorava da je vrijeme opasno, da su štete i ljudske žrtve moguće. Da građani moraju biti oprezni i svjesni rizika.

- Visoke dnevne temperature uz nedostatak svježine tokom noći i jutarnjih sati, mogle bi kod osjetljivih osoba uzrokovati dodatno jačanje tegoba. Preporučljivo je maksimalno reducirati kretanje i izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, te konzumirati dovoljno tečnosti, naročito rizične grupe stanovništva poput trudnica, djece, hroničnih bolesnika i starijih lica - savjetuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu naoblaku. Prijepodne na području Krajine će biti pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 37°C, na jugu zemlje do 39°C.

Sutra će također biti sunčano i vruće. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 23°C, na jugu zemlje i do 28°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

U utorak u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Od sredine prema kraju dana širom Bosne i na sjeveru Hercegovine se prognoziraju lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje i do 28°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni uglavnom između 28 i 33°C, a u Hercegovini većinom od 35 do 40°C.

U srijedu će u Bosni biti oblačno. U Hercegovini nakon sunčanog jutra prognozira se povećanje oblačnosti. Kiša i pljuskovi će se pomjerati od jutarnjih sat sa zapada i sjevera zemlje prema jugu i istoku do sredine dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka u Bosni većinom između 15 i 19°C, a u Hercegovini od 20 do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni uglavnom između 20 i 25°C, a u Hercegovini od 27 do 32°C.