open-navfaktor-logo
search
Provjereno
Napravite sami sprej za otapanje leda na automobilu: Potrebna su vam samo dva sastojka
Zima i niske temperature donose probleme ne samo pješacima, već i vozačima. Mnogi vozači ujutro muku muče kako da na svojim četverotočkašima očiste stakla od leda i snijega, ali i otključaju bravu.
14.01.2021. u 20:40
get url
text
Led na automobilu

Prvo pravilo je da kod odleđivanja nikako ne smijete koristiti vruću vodu, ali topla može. Zaleđena vrata na automobilu nikada ne otvarajte na silu. Pokušajte se osloniti na njih i otvoriti ih svojom težinom. Ključ ugrijte upaljačem, pa ga stavite u bravu, pazite da ne bude vruć, već topao. Možda ćete morati ponoviti ovaj postupak nekoliko puta.

Sami napravite sprej za otapanje leda na automobilu. Na litru hladne vode stavite kašičicu do dvije soli. Pošpricajte ili zalijte zaleđe dijelove i led će ubrzo nestati.

Kako ujutro ne bi morali gubiti vrijeme sa zaleđenim dijelovima vozila, posegnite za nekoliko trikova koji će zaleđivanje spriječiti.

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom, jer to može pomoći da se vrata ne zalede. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli "zalijepljene" za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu.

Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kesice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Stavite karton na stakla, to je odličan način prevencije da se stakla na autu ne zalede.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.