open-navfaktor-logo
search
Pripreme za ljeto
Napravite sami: Balzam od mrkve za sunčanje i brže tamnjenje
Kažu da je prirodno najbolje, pa možda biste ovog ljeta umjesto kupovnih proizvoda mogli sami napraviti balzam za sunčanje koji će vam omogućiti da dobijete lijepu boju, a ne izgorite na suncu
14.05.2019. u 08:28
get url
text

Proizvodi koji omogućavaju da koža brže potamni na suncu uoči svake ljetne sezone pravi su hit u prodavnicama. No često smo u dilemi šta odabrati iz bogate ponude raznih preparata koja se nudi kupcima.

Kažu da je prirodno najbolje, pa možda biste ovog ljeta umjesto kupovnih proizvoda mogli sami napraviti balzam za sunčanje koji će vam omogućiti da dobijete lijepu boju, a ne izgorite na suncu.

Da biste napravili balzam od mrkve, potrebno vam je 10 g pčelinjeg voska, 90 g macerata mrkve ili 45 g macerata mrkve + 45 g macerata oraha. U smjesu možete dodati i nekoliko kapi ekstrakta ružmarina, kojeg dodajete istovremeno sa ostalim sastojcima koje zagrijavate u vodenoj kupelji.

Macerati mrkve mogu biti različite boje zbog rada sa različitim omjerima korijena mrkve u odnosu na ulje u kojem se macerira. Ukoliko macerat i samostalno korišten boji kožu, to će raditi i balzam od ova dva sastojka. Želite li to izbjeći, dio macerata mrkve uvijek možete zamijeniti nekim drugim biljnim uljem. Kapnite čisti macerat mrkve na kožu i ako vam se ne svidi rezultat, miješajte ga sa željenim uljem dok ne dobijete odgovarajuću boju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.