Ovo pecivo pravile su naše nane i majke, a postoji veliki broj recepata. Mi vam donosimo recepte sa kiselom vodom i praškom za pecivo, te sa sodom bikarbonom.
Pogača sa kiselom vodom
Za prvi recept za pogaču vam je potreban kilogram brašna, šoljica ulja, malo soli, jedan prašak za pecivo i kisela voda.
Brašnu dodajte so, prašak za pecivo i ulje. Zamijesite kiselom vodom, dodajite po potrebi i zakuhajte malo tvrđe tijesto.
Prekuhajte na brašnu pa stavite na pouljenu tepsiju. Pecite na 200 stepeni dok fino ne porumeni.
Pečenu pogaču poprskajte hladnom vodom i zamotajte u čistu krpu.
Pogača sa sodom
Pogaču možete napraviti i sa sodom bikarbonom. Za ovaj recept potrebno vam je 500 grama brašna, 300 mililitara vode, jedna kašikica sode bikarbone i pola kašikice soli.
Brašno pomiješajte sa sodom, dodajte so, zatim pomalo dodajite vodu i miješajte rukom ili mikserom.
Oblikujte pogaču, stavite u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pelenje. Izbockajte je viljuškom i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni celzijusa oko pola sata ili dok ne porumeni.
Pogača je najljepša dok je vruća ali jednako je ukusna i kada se ohladi.