open-navfaktor-logo
search
Vrijeme je za slatku zimnicu
Napravite marmeladu od šipka
Jesen je vrijeme kada pripremamo zimnice. Obično se na stolu nađu ajvar, pinđur, kisele salate i slično, ali možete pripremiti i slatku zimnicu od šipka kojeg i sami možete nabrati
18.10.2018. u 18:04
get url
text

Potrebno je: 

1 kg šipka

700 grama šećera

1 mahuna vanilije

voda

Priprema: 

Šipku odstranite crni vrh nožem, operite ga i stavite u posudu pa dodajte vodu. Kuhajte dok ne omekša. Šipak propasirajte dok je topao. Dobijenu smjesu dva puta procijedite da uklonite sve zaostale komadiće. U procijeđenu kašu dodajte 400 grama šećera na svakih 500 grama voćne kaše. Dodajte vaniliju, pa kuhajte na laganoj vatri, stalno miješajući. Kada se marmelada ohladi i stvrdne stavite je u prethodno sterilizovane tegle i dobro zatvorite.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.