navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Čišćenje

Napravite generalku u frižideru i zamrzivaču: Riješite se namirnica koje dugo stoje

Kada sređujete kuhinju nemojte zaobići ni vaš frižider, a ni zamrzivač.

Objavljeno: 05.06.2020. u 10:00
get url
text

Često se dešava da nemamo mjesta za neke druge namirnice jer nam pojedine predugo stoje u frižideru i zamrzivaču. Napravite češće "generalku" i očistite i oslobodite ih od starih namirnica.

Ledene kocke

U zamrzivaču većina drži ledene kockice za osvježavanje napitaka, ali ove kocke bi trebalo mijenjati češće jer mogu da poprime miris namirnica.

Voda ili sok može poprimiti miris nekih namirnica koje držite u njemu, stoga povremeno promijenite sadržaj u kalupima za kockice leda.

Zamrznuta hrana

Iz zamrzivača izbacite i hranu koja vam stoji duže od tri mjeseca.

Iako mnogi smatraju da je hrana sigurna dok stoji u zamrzivaču i da se ne može pokvariti, ipak ona i tako ima rok trajanja.

Ostaci hrane

Riješite se i ostataka hrane u frižideru koje ostavljate planirajući da ćete ih pojesti sutra ili neki naredni dan.

Čak i ako zamrznete te ostatke, nemojte da dugo stoje.

Sladoled

Naročito u ljetnom periodu većina u zamrzivaču drži sladoled. Ni ova namirnica ne može imati neograničen rok trajanja, pa ako sladoled držite duže vrijeme izbacite ga.

Meso

Slična stvar događa se i s mesom. Meso koje odmrznemo ne bi trebalo ponovno zamrzavati i vraćati u frižider jer se tako povećava rizik od razvoja salmonele i pojave drugih bakterija.

Izvadite sve iz frižidera i zamrzivača i obavite dezinfekciju i čišćenje.

Tegle i flaše sa malo džema, soka, salate, koji vam dugo stoje a ne planirate ih uskoro iskoristiti izbacite i napravite prostor za nove.