Za hladne zimske dane uz čaj ili kafu napravite domaći bosanski lokum.

Za ovu tradicionalnu poslasticu potrebno vam je 250 grama putera sobne temperature, pola kilograma brašna, dvije supene kašike ulja, dvije do tri supene kašike šećera u prahu. Nakon što lokumi budu pečeni, trebat će vam još šećera u prahu kako biste uvaljali lokume.

Puter umutite sa šećerom, dodajte ulje, zatim brašno i dobro umiješajte.

Stavite na radnu površinu, uglavnom ne treba više brašna, umijesite još malo rukama, te podijelite u nekoliko kuglica, sedam ili osam.

Od svake kuglice napravite duge štapiće, debljine oko dva centimetra.

Režite na dužinu od četiri do pet centimetara, redajte u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje.

Pecite ili sušite na 130 stepeni oko sat i po, ali važno je da vam ostanu svijetli.

Kada su pečeni uvaljajte ih u šećer u prahu, a kada se ohlade stavite ih u kutiju. Ovako pripremljeni mogu dugo stajati, te budu sve ukusniji i ukusniji.