open-navfaktor-logo
search
Drama okončana
Napadnut i kamerman: Površinski kop "Šikulje" ušao u dvije parcele, vlasnici će dobiti novac
Novinarima je danas bio zabranjen pristup mjestu deložacije, a zaštitari koji su bili na mjestu događaja rekli su da rade po nalogu uprave rudnika
14.05.2019. u 13:43
get url
text
Begajet Ribić: Zadovoljan dogovorom

Površinski kop "Šikulje" kod Lukavca moći će nastaviti proizvodnju, nakon što je danas, na zakazanoj deložaciji, postignut dogovor u vezi ulaska u dvije privatne parcele. Vlasnici Ibrahim Spahić i Begajet Ribić, svaki za sebe, postigli su dogovor s Rudnikom "Kreka" u okviru kojeg djeluje PK "Šikulje" i oni će već danas krenuti seliti iz svojih domova.

- Rudnik je prihvatio naše prijedloge, bit će isplaćen nesporni dio, a ostatak će ovisiti o sudskom postupku. Mi ćemo povući tužbu, rudnik već ulazi u posjed i rudari su pomgli da se iznesu stvari porodice Spahić. Sudski vještaci su procijenili 117 hiljada KM, a sada su pristali da isplate oko 80 hiljada, a ostatak koliko bude određeno u sudskom postupku - rekao je Mirnes Ajanović, advokat Ibrahima Spahića.

Novac bi Spahiću trebao biti osiguran u narednih 30 dana, a on će živjeti u bratovoj kući dok ne dobije novac i bude u mogućnosti da kupi novu kuću.

- Zadovoljan sam ovim dogovorom. Nisam prihvatio zamjenski smještaj, jer imam drugu opciju - rekao je Ibrahim Spahić.

Nešto teža situacija bila je u slučaju Begajeta Ribića, kojemu je Rudnik "Kreka" nudio samo 13.000 maraka za zamljište, a vrijednost kuće, koja je sagrađena nelegalno nije uopće bila priznata.

- Dogovereno je da do 15. juna dobijem kompletan iznos od 120.000 KM. Prihvatio sam da idem u zamjenski smještaj dok sebi ne nađem nešto drugo. Ja nisam tražio nikakav astronomski iznos, nego ono što je bila procjena vještaka. Već večeras ću početi da iznosim stvari - rekao je Begajet Ribić.

Dogovor u ovom slučaju je potvrdio i načelnik Lukavca Edin Delić, koji je rekao i način isplate porodici Ribić.

- Sindikalna organizacija rudnika će otvoriti račun na koji će se prikupljati novac kroz humanitarnu akciju koju ćemo pokrenuti. Pored sindikata, uključit će se Općina Lukavac, a pozivam sve koji mogu da pomognu. Dakle, uzeli smo obavezu da prikupimo razliku novca između vrijednosti zemljišta i vrijednosti objekata. Nesporni dio je samo 13.000 maraka, a ostatak ćemo prikupiti - rekao je Delić.

Novinarima je danas bio zabranjen pristup mjestu deložacije, a zaštitari koji su bili na mjestu događaja rekli su da rade po nalogu uprave rudnika. Nekoliko kamermana danas je u vozilu načelnika Delića došlo u blizinu lokacije gdje se obavljala deložacija, ali im je snimanje onemogućeno.

- Ušao sam tamo s kolegama s BHT-a i RTV Lukavac. Kada smo došli tamo, počeli smo snimati, prišao mi je jedan čovjek, mislim da je firma Cobra Security, krenuo je rukom prema kameri, oborio ju je na zamlju i rekao da nema snimanja - ispričao je kamerman Ademir Mešanović.

Napad na Mešanovića prijavljen je policiji, koja je od njega uzela izjavu.

Nakon puno drame, koja je najavljivana, jer spominjala se mogućnost i samospaljivanja Begajeta Ribića, sve je okončano na miran način, a vlasnici zemljišta i kuća na kraju su se novinarima obratili sa smiješkom na licu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.