open-navfaktor-logo
search
Balochistan
Napadači pucaju po hotelu s pet zvjezdica u Pakistanu, ubijena jedna osoba
Sigurnosne snage ogradile su hotel Pearl Continental u lučkom gradu Gwadaru nakon napada koji su izvela najmanje tri muškarca
11.05.2019. u 18:05
get url
text

Naoružani napadači pucaju po hotelu sa pet zvjezdica Pearl Continental u Pakistanu, u provinciji Balochistan.

Kako prenosi BBC u napadu je ubijena najmanje jedna osoba, a odgovornost za napad preuzela je separatistička Oslobodilačka vojska Balochistana.

Sigurnosne snage ogradile su hotel Pearl Continental u lučkom gradu Gwadaru nakon napada koji su izvela najmanje tri muškarca. Mediji javljaju kako pucnjava oko hotela ne prestaje, a područje nadlijeću helikopteri. Većina gostiju hotela je evakuisana.

Nije poznato koliko ljudi je bilo u hotelu u trenutku napada, koji se dogodio oko pet sati po lokalnom vremenu.  Provincijski ministar unutrašnjih poslova Ziaullah Langu rekao je da se sigurnosne snage bore protiv militanata.

Balochistan je jedna od najsiromašnijih i najmanje razvijenih provincija Pakistana. Gwadar, grad u kojem se nalazi napadnuti hotel, strateška je luka na koridoru između Kine i Pakistana i dio je kineskog infrastrukturnog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put".

Napadnuti hotel najčešće koriste strani turisti i poslovni ljudi, navodi BBC. Projektu "Jedan pojas, jedan put" protivi se nekoliko militantnih skupina, koje tvrde da projekt neće donijeti ništa dobroga lokalnom stanovništvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.