open-navfaktor-logo
search
Pokušaj ubistva
Napadač na sinagogu u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor
Njemački sud osudio je ekstremnog desničara Stephana Ballieta na doživotni zatvor zbog ubistva i pokušaja ubistva, u napadu koji je izvršio prošle godine na sinagogu u gradu Halleu na dan Jom Kipuru, jedan od najvažnijih jevrejskih praznika. 
21.12.2020. u 16:27
get url
text
Njemačka
Njemačka

Balliet, državljanin Njemačke, kažnjen je za ubistvo dvije i pokušaj ubistva 51 osobe u rasističkom napadu koji je izveo u oktobru prošle godine. Predsjednica Suda Ursula Mertens opisala je rasistički napad kao "kukavički".

Predsjedavajući Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj Josef Schuster izjavio je da ova sudska presuda predstavlja važan momenat u borbi protiv antisemitizma.

Zamjenica glasnogovornika Vlade Ulrike Demmer kazala je da je vrlo važno da je bar donekle zadovoljena pravda.

- Ovaj slučaj iz Hallea pokazao nam je koliko je važno nastaviti odlučnu borbu protiv antisemitizma i ksenofobije - rekla je Demmer.

Tokom suđenja, koje je počelo u julu, Balliet je priznao da je želio da uđe u sinagogu i ubije ljude koji su se nalazili u bogomlji. Izvinio se zbog ubistva žene koja je bila u prolazu, kazavši da nije želio da ubija "bijelce".

Osuđeni Balliet (28) je pokušao da uđe u sinagogu, međutim nije uspio da otvori teška vrata, pa je pucao i pritom ubio dvije osobe, a nekoliko ranio, dok je sve uživo prenosio na popularnoj stranici za video igre.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.