open-navfaktor-logo
search
Bužim
Nanić: Svi žele pomoći izgradnju Muzeja 505. viteške brigade, početak radova na proljeće
Nakon što je u javnost izašla vijest da će Grad Sarajevo sufinansirati izgradnju Muzeja 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine, javile su se i druge općine i gradovi iz naše zemlje koji žele slijediti taj primjer, za Faktor je to potvrdio Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim.
06.11.2021. u 15:38
get url
text

Sredstva od 50.000 KM, koliko je izdvojio Grad Sarajevo, nedovoljna su, ali značajna, ističe načelnik. Da bi se muzej realizirao na zemljištu koje je poklonila porodica velikog generala Izeta Nanića, a koja se nalazi odmah iznad njegovog turbeta, potrebno je više od milion KM.

- Trenutno se završava glavni projekat koji radi firma Sarajevo inženjering, koji je poklon građanima Bužima i Bužimu. Danas imamo sastanak u vezi s realizacijom glavnog projekta i nadamo se da ćemo u naredni mjesec biti završena sva papirologija kako bismo pristupili raspisivanju tendera. Što se tiče finansijskih sredstava, mi imamo 300.000 KM na računu od Općine Bužim, gdje nam je potrebna odluka prenamjene Vlade kantona koju čekamo više od mjesec, s obzirom na to da su ta ista sredstva prije bila odobrena za izgradnju muzeja u okviru osnovne škole. Dakle, mi očekujemo od Vlade Unsko-sanskog kantona da prenamijeni odluku, da se ne pravi političko pitanja od toga, s obzirom na to da je ta odluka u posljednjih deset godina mijenjana tri puta. Mislim da nema ništa sporno, nije ništa problematično, ništa nije protiv zakona, trebaju nam samo dati saglasnost kako bismo mi mogli raspisati tender za izvođenje radova na muzeju 505 – ističe Nanić.

Očekuju podršku i od Federalnog ministarstva za pitanje boraca.

- Ono što je specifično za ovaj projekat jest da su građani Bužima koji žive i rade u dijaspori iskazali želju da pomognu izgradnju muzeja svojim dobrovoljnim prilozima, ali mi za sada nećemo otvarati taj način finansiranja jer želimo da iza izgradnje muzeja stoje institucije države BiH kako bismo sačuvali trajno sjećanje na hrabru borbu njenih najboljih sinova – pojašnjava Nanić.

Muzej je, podsjetimo, 1994. godine osnovao general Nanić, a između ostalih vrijednih eksponata koji svjedoče o nevjerovatnoj hrabrosti i patriotizmu, tu je komandantova posljednja zabilješka koju je napisao uoči pogibije u noći sa 04. na 05. august 1995. godine. Također, muzej koji je trenutno smješten u zgradi Pošte posjeduje i dnevnik ratnog zločinca Ratka Mladića.

- Kamen temeljac za muzej je postavljen, mi na proljeće očekujemo prve radove. Sad je trenutno smješten u zgradi Pošte gdje deset godina plaćamo kiriju za eksponate. Muzej kao institucija će biti pri Centru za kulturu za sport i informisanje. Građa koju smo do sada skupili bit će obogaćena i automobilom generala Nanića, koji je restaurirao i muzeju poklonio njegov brat. Uporedo sa građevinskim radovima rješavat ćemo i administraciju, kako bismo doveli kompetentne ljude da brinu o muzeju – dodao je Nanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.