navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
U prvoj godini

Namirnice koje trebate izbjegavati davati bebama

Koliko god vaš mališan bio nestrpljiv da proba nova jela, postoji nekoliko namirnica koje bebe ne bi trebalo da jedu – barem dok taj mali trbuščić ne dobije vremena da naraste.

Objavljeno: 02.02.2023. u 08:13
get url
text

Koliko god da je uzbudljivo uvoditi novu hranu kada počnete da jedete sa svojom bebom, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da budu van jelovnika tokom prve godine. Neke namirnice predstavljaju opasnost od gušenja za mlade koji jedu, dok druge nisu pogodne za bebe.

Evo vašeg vodiča za hranu koju treba izbjegavati tokom prve godine vaše bebe, zajedno s preporukama kada ih je sigurno uvoditi.

Med (ili hrana napravljena od meda) je zabranjena prvih godinu dana jer može sadržavati spore bakterije Clostridium botulinum. Iako su bezopasne za odrasle, ove spore bakterije mogu uzrokovati botulizam / trovanje kod beba mlađih od jedne godine. Ova ozbiljna, ali rijetko smrtonosna bolest može uzrokovati zatvor, oslabljeno sisanje, slab apetit, letargiju, pa čak i potencijalno upalu pluća i dehidraciju.

Kravlje mleko

Može biti dobro za (veće) tijelo, ali bebe mlađe od jedne godine treba da se klone kravljeg mlijeka, jer bebama može biti teško da ga probave. Kravlje mlijeko također nema sve hranljive materije (kao što su gvožđe i vitamin E) koje su bebi potrebne da raste i razvija se tokom svoje prve godine, zbog čega su majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko najbolji izvor prehrane.

Većina doktora će, međutim, prihvatiti jogurt od punomasnog mlijeka, svježi sir i tvrdi sir do otprilike 8 mjeseci (i možda čak i povremeni gutljaj punomasnog mlijeka). Kada vaša beba pređe oznaku od godinu dana, punomasno kravlje mlijeko je dobro u umjerenim količinama. Pripazite na intoleranciju ili alergiju na mlijeko (iako su alergije na mlijeko rijetke).

Voćni sok nije mnogo korak dalje od vode sa šećerom, jer sadrži kalorije, ali nema masti, proteina, kalcijuma, cinka, vitamina D ili vlakana koja su potrebna bebama. On može utopiti nježne apetite za majčinim mlijekom ili adaptiranim mlijekom koje bi trebalo da budu glavni oslonac u ishrani bebe u prvoj godini života. Previše soka također može uzrokovati karijes, dijareju i druge hronične probleme sa stomakom.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) sada preporučuje da se voćni sok uopće ne daje bebama mlađim od godinu dana, ali čak i nakon njihovog prvog rođendana, izbjegavajte davanje bilo kakvog soka prije spavanja, i dajte ga samo iz šoljice i samo u malim količinama tokom dana.

Slatke poslastice

Bebe koje nisu probale kolačić još ne mare za glazuru - a koliko je to slatko. Okusni pupoljci kod bebe imaju prirodan afinitet prema slatkom, ali su u ovom uzrastu i otvoreniji za druge ukuse (oštre, ljute, kisele, čak i gorke) ako ih uvedete.

Nema potrebe da zabranjujete prirodno slatko kao što su banane, jer one sadrže hranljive materije. Samo izbjegavajte zaslađivati ​​sve što beba jede voćem jer gradite temelje bebinog ukusa. I držite slatke poslastice s jelovnika barem do bebinog prvog rođendana, posebno čokoladu (koja također sadrži kofein) i tvrde bombone (M&M, žele u zrnu, koji predstavljaju opasnost od gušenja).

Nepasterizovana hrana

Baš kao što su ove namirnice bile izvan jelovnika, nikada ne biste trebali svojoj bebi poslužiti nepasterizirane (sirove) mliječne proizvode, sok ili jabukovaču. One mogu sadržavati opasne bakterije koje mogu uzrokovati po život opasne bolesti kod beba i male djece.

Dimljeni i suhomesnati prizvodi

Većina dimljenih ili suhomesnatih proizvoda sadrži nitrate i druge hemikalije i bogati su natrijumom i životinjskim mastima, što znači da bi se trebalo posluživati ​​bebama rijetko, ako uopće i treba. Isto vrijedi i za većinu dimljene ribe.

Zbog opasnosti od gušenja, izbjegavajte davati bebi hranu koja se neće otopiti u ustima, koja se ne može zgnječiti s desnima ili se može lako usisati u dušnik.

To uključuje:

Cijeli grašak (osim ako nije zdrobljen)
Cijelo grožđe
Sirovo povrće čvrstog mesa (šargarepa, paprika)
Sirovo voće čvrstog mesa (jabuke, nezrele kruške)
Komadići mesa 
Kokice
Žvakaća guma

Kada kutnjaci vaše bebe dođu u otprilike 12. mjesecu, možete dodati hranu koju je potrebno žvakati, poput povrća ili voća čvrstog mesa (na primjer, sirove jabuke naribane ili narezane na vrlo male komadiće), male kriške mesa i grožđe bez koštica (očišćeno i prepolovljeno).