open-navfaktor-logo
search
Reprezentativac BiH
Nalić za Faktor: Nosimo skriveno opterećenje, vrijeme je za pobjedu
Adi Nalić, ofanzivac Malmea, debitovao je za fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine u prijateljskim utakmicama s Crnom Gorom i Danskom, a očito je opravdao poziv selektora Ivayla Peteva, s obzirom na to da je stigao poziv i za septembarski ciklus.
30.08.2021. u 10:30
get url
text

Zmajeve u narednim danima čekaju tri duela. Prvi je u sklopu kvalifikacija za SP 1. septembra u Francuskoj, tri dana kasnije slijedi prijateljski meč s Kuvajtom, a 7. septembra novi kvalifikacioni dvoboj s Kazahstanom na domaćem terenu.

Nalić na okupljanje u Strazbur stiže u dobrom raspoloženju, ali i dobroj formi. Njegov tim treći put u klupskoj historiji osigurao je plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a kako je sezona u Švedskoj u punom zamahu, 23-godišnjak se može pohvaliti da je već skupio 20 nastupa, više nego bilo koji ofanzivac na kojeg računa Petev.

- Velika je stvar imati iskustvo igranja elitnih klupskih takmičenja. Igrao sam šesnaestinu finala Evropske lige, sada smo se plasirali u grupnu fazu Lige prvaka. Imali smo rivale poput Rangersa i Ludogoretsa. Želio bih igrati ligu gdje se ovakve utakmice igraju svake sedmice. Poseban je osjećaj kada igraš protiv najboljih i još se dobro suprotstavljaš - priča Nalić za Faktor.

Malme prioritet

Proteklih dana mnogo se govorilo o eventualnom odlasku Nalića iz Malmea. Ponude na adresu švedskog tima stizale su iz Njemačke, ali reprezentativac BiH je jasan.

- Što se mene tiče, volio bih igrati Ligu prvaka s Malmeom i to je sada prioritet. Tačno je da je klub imao ponude, kako za mene, tako i za druge igrače, ali smo zasad svi na okupu osim pojedinaca koji su otišli na startu prijelaznog roka - dodaje Nalić.

Član Zmajeva priča da plasman u Ligu prvaka donosi njegovom klubu, navijačima, fudbalerima veliki status u svijetu fudbala, ali i ekonomsku dobit koja je za uvjete švedskog Allsvenskana enormna.

Nalić je ove sezone zabio četiri gola, spakovao je isto toliko asistencija.

- Mnogo je dobrih igrača u klubu, čak 10 ih je pozvano u reprezentacije. Ako tome dodate igrače koji su evropska klasa i čine našu startnu postavu, jasno je da je konkurencija paklena. Trener (John Dall Tomasson, op. a.) napravio je kružni sistem gdje se rotiramo nakon tri-četiri utakmice. U takvim okolnostima uspio sam da dam veliki efekat - govori Nalić koji je u vrhu švedske lige ako gledamo segment postignutih golova u odnosu na broj odigranih utakmica.

Vrijeme je za pobjedu

Uprkos uspjesima na klupskom nivou, Naliću je poziv među najbolje igrače Bosne i Hercegovine svojevrsni šlag na tortu.

- Reprezentacija je nešto najveće što mi se desilo. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u mom dovođenju u reprezentaciju i želim im se odužiti dobrim igrama. Olakšavajuća okolnost je što smo kao novi igrači prihvaćeni na najbolji način. Selektor Petev i njegovi saradnici gledaju nas kao svoju djecu. Jedva čekam okupljanje, to me ispunjava, čini sretnim i ponosnim - poručuje veznjak bh. tima.

Zmajevi dugo nisu okusili slast pobjede, a septembar mnogi vide kao idealnu priliku za prekid crne serije.

- Novajlija sam u reprezentaciji, ali sam upoznat s tim skrivenim opterećenjem koje nosimo. Mlada smo ekipa i svemu treba vremena. Potrebna nam je pobjeda da krenemo razmišljati u pobjedničkom smjeru. Prva pobjeda dolazi u ovom terminu. Siguran sam u to - optimističan je Nalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.