open-navfaktor-logo
search
Turska
Nakon zemljotresa u Izmiru krenula hapšenja vlasnika građevinskih kompanija
U Turskoj je privedeno devet od 11 osoba, uključujući i izvođače radova na zgradama srušenim u zemljotresu u Izmiru.
02.11.2020. u 16:13
get url
text

Javno tužilaštvo Izmira pokrenulo je istragu protiv osoba koje su gradile zgrade koje su srušene i teško oštećene u zemljotresu.

U okviru istrage dosad je privedeno devet od 11 osumnjičenih osoba, uključujući i izvođače radova na zgradama srušenim u zemljotresu.

Policija poduzima sve potrebne napore kako bi bile privedene preostale dvije osobe koje su osumnjičene za ista krivična djela.

Usljed posljedica snažnog zemljotresa koji je pogodio Egejsku regiju u Turskoj, poginula je 91 osoba, povrijeđene su 994, od toga ih je 829 otpušteno na kućno liječenje, dok je 155 i dalje u bolnici.

Od snažnog zemljotresa koji je u petak pogodio područje u blizini Seferihisara, u Izmiru, uslijedilo je 1.286 podrhtavanja tla, od toga 43 jača od četiri stepena.

Ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum na press konferenciji u ponedjeljak u Izmiru saopćio je kako je broj značajno oštećenih i uništenih zgrada povećan na 58.

Dosad je spašeno više od 105 osoba, među njima je i trogodišnja Elif Perincek koja je ispod ruševina izvučena nakon 65 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.