open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Nakon zemljotresa: Turska u Albaniju šalje spasilački i medicinski tim
Turska avionom Generalštaba šalje spasilačke ekipe i potrebnu opremu kako bi pomogla Albaniji pogođenoj snažnim zemljotresom
26.11.2019. u 10:55
get url
text

Turski ambasador u Tirani Murat Ahmet Yoruk rekao je da se Turska priprema poslati tim za potragu i spašavanje, kao i medicinski tim na područja pogođena zemljotresom u Albaniji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva odbrane zemlje saopćeno je da je u zemljotresu poginulo najmanje šest osoba, od kojih je jedna skočila s prozora zbog panike.

-Stupili smo u kontakt sa Uredom za upravljanje vanrednim okolnostima Turske (AFAD), nakon sastanka s vlastima Tirane. Spremaju se tokom dana poslati spasilački tim za spašavanje, kao i medicinski tim - izjavio je Yoruk za AA, a ova informacija potvrđena je i iz AFAD-a.

Kako je kazao, u gradu Draču srušilo od 300 do 500 zgrada.

-Prema preliminarnim informacijama, srušilo se između 300 i 500 zgrada. Neki turski državljani odsjedali su u hotelu u lučkom gradu Draču. Hotel se srušio, ali katastrofu su preživjeli s lakšim povredama. Jedan od njih imao je problem sa abdomenom. Stoga smo iz Tirane poslali hitnu pomoć - rekao je Yoruk.

Ambasador je također rekao da je turska ambasada poslala i vozilo za evakuaciju građana u Draču i dodala:

"U dobrom su stanju. Prirodno, plaše se, ali očekujemo da ih naša ambasada rehabilitira prije povratka u Tursku".

Joruk je dodao da do sada nisu dobili zahtjev za pomoć turskim državljanima koji žive u toj zemlji. Predsjednik Ilir Meta pozvao je ranije danas vladu da zatraži međunarodnu pomoć i pozvao je na solidarnost sa stanovništvom pogođenih područja. Ministarstvo unutrašnjih poslova zatražilo je od ljudi da izbjegavaju vožnju na području pogođenih područja kako bi omogućili hitnim službama da nesmetano rade.

Iz albanskog Ministarstva odbrane potvrđeno je da je broj smrtno stradalih porastao na šest. Glasnogovornica Albana Qehajaj izjavila je da su izvučena još dva tijela ispod ruševine zgrade u zapadnom lučkom gradu Draču, 33 kilometra od glavnog grada Tirane. Ukupno su zabilježena tri smrtna slučaja u Draču, dva u sjevernom gradu Thumaneu i jedan u Kurbinu. Ministrica zdravstva Ogerta Manastirliu rekla je da je oko 300 osoba već hospitalizirano u Draču, Tirani i Thumaneu, a pristiglo ih je i više. Albanski predsjednik Ilir Meta izjavio je da je na sjeveru Albanije "vrlo dramatična" situacija nakon što je snažan zemljotres pogodio taj dio zemlje.

U jutarnjim satima područje Drača pogodio je zemljotres jačine prvobitne izmjerene od 6,3 stepena dok je kasnije ova vrijednost smanjena na 5,4 stepena po Richteru. Osim u Albaniji, zemljotres se osjetio i u Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu, u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. U Albaniji je došlo i do poteškoća u komunikaciji, a zabilježeni su i prekidi u snabdijevanju električnom energijom. Ministarstvo sporta, obrazovanja i omladine saopćilo je kako je otkazana nastava u školama u Tirani, Draču i Lezhi. U zemljotresu jačine 5,8 koji je Albaniju pogodio 21. septembra povrijeđene su 132 osobe, a materijalna šteta nastala je na više od 600 objekata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.