- Ljekari, osoblje i svi zaposleni u našoj ustanovi imali su privilegiju što su poznavali uvaženog mladog ljekara, te što su imali priliku da sa njim sarađuju. Bio je vrhunski profesionalac, pun etike i entuzijazma pred kojim je bila blistava karijera. Dr Pekija je radio u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS zbrinjavajući najkritičnije pacijente i spašavajući brojne živote, nažalost, bitku protiv nevidljivog neprijatelja nije dobio - navodi se u saopćenju.

Dr. Marko Pekija rođen je 8. septembra 1983. godine u Banjoj Luci. Medicinski fakultet utom gradu je završio 2013. godine gdje i stekao zvanje doktora medicine. Nakon završenog fakulteta svoju profesionalnu karijeru je započeo u Domu zdravlja Prijedor 8. augusta 2013. godine.

U Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra RS-a je zasnovao radni odnos 1. marta 2019. godine gdje dobio specijalizaciju iz oblasti pulmologije u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS, pišu Nezavisne.

Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

Komemorativna sjednica povodom smrti dr. Marka Pekije održaće se u srijedu, 16. septembra u 10 sati u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a kojoj će zbog epidemiološke situacije prisustvovati samo porodica i kolege preminulog.