Nedjelja, 04.06.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Nakon večerašnje kiše Sarajevo konačno "prodisalo"

Kiša koja je u večernjim satima pala u Sarajevu konačno je donijela malo poboljšanje kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.  

Naime, već danima naši sugrađani se guše u nesnosnom smogu i prljavom zraku, koji je prema mjerenjima, vrlo opasan za zdravlje svih kategorija, naročito stanovništva sa već prisutnim respiratornim i drugim zdravstvenim problemima.

Trend u kojem su bosanskohercegovački gradovi tokom zimskih mjeseci među najzagađenijim u svijetu se nastavlja, a tako je Sarajevo prije četiri dana bio treći najzagađeniji grad na svijetu. Prethodnih godina, pak, često je bio i prvi.

Stručnjaci svake godine upozoravaju na ovaj veliki problem sa kojim imamo odgođeno obolijevanje, a ljudi prerano umiru od lošeg kvaliteta zraka. Kako se često naglašava, ovaj problem je i posljedica siromaštva, grijanja na kruta goriva, ispušnih plinova iz zastarjelih automobila...

Tokom epizoda enormne zagađenosti zraka oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

Također, preporučuje se svim građanima da smanje boravak na otvorenom, kao i veća naprezanja tokom boravka vani.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh