open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Nakon usvajanja Zakona o pravima borca, počelo uklanjanje šatorskog naselja "Kamp heroja"
Borci su ovdje proveli oko dvije godine protestujući, a sada će rasformirati šatorsko naselje
05.08.2019. u 12:24
get url
text

"Kamp heroja" u Sarajevu, šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici prije početka protesta boraca kada su tražili donošenje boračkog zakona i Registra boraca, bit će zatvoren. 

Borci su ovdje proveli oko dvije godine protestujući, a sada će rasformirati šatorsko naselje. Takvu odluku, kako su i ranije izjavljivali, borci su sami donijeli, a nakon što je usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

To ne znači da su borci u potpunosti odustali od svojih zahtjeva jer još čekaju da se riješi pitanje Registra. 

Nazil Velić, predstavnik boraca u "Kampu heroja", rekao je da su oni ispoštovali svoje obećanje, a to je da će rasformirati šatorsko naselje nakon što se objavi Zakon u Službenim novinama Federacije BiH. 

Oni su jučer imali sastanak i donijeli odluku da se kamp rasformira. 

-Nismo definitivno zadovoljni donesenim Zakonom. Kada smo formirali Kamp 12. juna 2017. godine, imali smo tri jasna zahtjeva: objava Registra, borački dodatak i ukidanje finansiranja boračkih udruženja. Nakon svega, djelimično smo zadovoljni Zakonom jer prema Zakonu Registar se mora objaviti 60 dana nakon objave Zakona. Također, u Registru će se odvojiti borbeni od neborbenog dijela pripadnika boračke populacije. Time će se Registar iščistiti i stvoriti se uvjeti za razgovore o boračkom dodatku. U narednom periodu ćemo pratiti situaciju u kantonima kako bi se zbrinuli i borci ispod 57 godina starosti - rekao je Velić. 

Emir Sofić, ratni oficir Armije RBiH,  iz Srebrenika kazao je da se borba boraca iz kampa nastavlja. 

- Ovdje sam proveo  tačno 784  dana. Sa našom borbom idemo dalje. Obići ćemo sve kantone kako bismo se pobrinuli i za borce ispod 57 godina. Najvažnija je nama objava javnog registra, jer kada očistimo registar znat ćemo ko su pravi borci. Ovaj zakon je samo jedan temelj - poručio je Sofić. 

Maloljetni dobrovoljac Amir Sultan, koji je također duže vremena boravio u kampu vrlo emotivno je prihvatio njegovo uklanjanje. 

- Zahvalio bih građanima Sarajeva koji su nas pomagali sa hranom, vodom.  Mnogi naši saborci koji su bili u kampu su preselili.  Želio bih da ih se svi prisjetimo, njih 27, sa minutom šutnje ili Fatihom - rekao je sa suzama Sultan. 

VEZANI TEKST - Faktor u posjeti: Iz Kampa heroja u Sarajevu je sve krenulo

{$galerijaFotografija}

Borci kamp 05.08.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.