open-navfaktor-logo
search
Šta kažu partneri
Nakon transfera Žarka Vujovića: Da li je upitna vladajuća većina u TK?
Nakon što je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona, napustio Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SD BiH) i prešao u Demokratsku frontu, po kuloarima je počela priča o rekonstrukciji Vlade TK. Kako sada stvari stoje, tamo gdje je priča počela, tu je i završila.
19.07.2022. u 20:45
get url
text

- Nismo zvanično tražili rekonstrukciju Vlade TK i u ovom momentu nemamo namjeru to da uradimo. Ako svi ministri budu radili u skladu s koalicionim dogovorom mi nemamo problem s ovim sastavom Vlade TK - kaže Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK.

Podsjećamo, vlast u TK trenutno čine Stranka demokratske akcije (SDA) sa 12 zastupnika, Stranka za BiH (SBiH) dva, a s prelaskom Vujovića DF ima četiri, a SD jednog zastupnika.

Da zvaničnog zahtjeva za smjenu bilo kojeg ministra nije bilo, potvrđuje i predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije TK Fahrudin Skopljak.

- Zvaničan zahtjev za rekonstrukciju Vlade TK nije došao, a lično smatram da ne bi bilo pametno ići u nešto takvo dva mjeseca prije izbora. Bilo je nagađanja o tome, a vjerovatno se radi o stranačkoj utakmici DF-a i SD-a, nakon prelaska predsjednika Skupštine iz jedne u drugu stranku - kaže Skopljak.

Generalni sekretar SDBiH Husein Tokić kaže da je priča o rekonstrukciji Vlade TK "bila samo želja DF-a".

- Za tako nešto ne postoji potpora unutar koalicione većine. Sve je ostalo na neformalnim razgovorima, jer svi drugi partneri žele da se postojeća većina sačuva i u okviru nje SDBiH - kaže Tokić.

U ovom momentu očito ne postoji volja da se nešto promijeni unutar većine u TK. Hoće li zvaničan početak predizborne kampanje utjecati i na zaoštravanje odnosa između pojedinih stranaka, vidjet ćemo vrlo brzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.