open-navfaktor-logo
search
Pripremite jakne
Nakon sunčane subote: Sladić otkriva kad stižu kiša, snijeg i minusi
Lijepo vrijeme prvog dana vikenda mnogi su iskoristili za uživanje na otvorenom.
10.10.2020. u 21:35
get url
text

No, prema riječima Nedima Sladića, meteorologa, već u prvim satima nedjelje doći će do porasta oblačnosti sa zapada, pa se ujutro i prijepodne u većem dijelu Posavine, Krajine, zapadne Bosne i jugozapadne Hercegovine prognozira pretežno oblačno vrijeme, dok u ostatku zemlje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme uz postepen porast oblačnosti prema podnevu.

Nedim Sladić

- Popodne približavanjem ciklonalnog polja našoj zemlji, kiša i pljuskovi se očekuju najprije u Hercegovini, na zapadu, jugozapadu Bosne i u Krajini. U većem dijelu zemlje bez padavina do večernjih sati. Nešto manje oblačnosti prognozira se na istoku i sjeveroistoku Bosne. U večernjim satima i noći na ponedjeljak očekuje se prelazak frontalnog poremećaja preko naše zemlje, pa će kiša zahvatiti veći dio naše zemlje. Intenzivnije padavine očekuju se u Krajini. Vjetar umjerene jačine, južni i jugozapadni, na sjeveroistoku i sjeveru Bosne sjeveroistočni. Prelaskom fronte preko naših područja zapuhat će umjeren do jak, sjeverni i sjeverozapadni, najprije u Krajini. Jutarnja temperatura od šest do 11, na jugu do 14, a većinom od 15 do 22 stepena Celzijusa. Izuzetak je prostor Krajine i dijela Posavine gdje maksimumi su između 10 i 13 stepeni Celzijusa. Smještanjem sa zadnje strane ciklone, u večernjim satima očekuje se pad temperature zraka u Krajini usljed spuštanja hladne zračne mase sa sjeverozapada – navodi Sladić.

U ponedjeljak, prvog dana radne sedmice, sa zapada zemlje kiša i pljuskovi će se, kaže Sladić, premještati prema istoku Bosne.

- Preovladavat će pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Obilnija kiša i pljuskovi prognoziraju se u Hercegovini, centralnim, istočnim i djelomično sjeveroistočnim područjima Bosne poslijepodne i navečer. Prognozirana količina padavina u ovim područjima kreće se između 20 i 50, lokalno u Hercegovini do 80 mm, dok se najmanja količina prognozira na sjeverozapadu Bosne. Padom temperature zraka, od poslijepodnevnih sati na planinama iznad 1.300 metara nadmorske visine kiša će preći u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, prema večeri i na nadmorskim visinama oko 1.000 metara. Usljed dodatnog pritjecaja hladnije zračne mase, ali i mjestimično obilnijih padavina, u noći na utorak snježna granica se može spustiti nakratko i ispod 800 metara nadmorske visine, pa se susnježica i prolazno snijeg očekuju i u brdovitim područjima. Vjetar slab do umjeren, sjevernog smjera. U Hercegovini u večernjim satima se prognozira jačanje bure. Jutarnja temperatura od tri do osam, na jugu do 12, a dnevna od šest do 12, na jugu do 16 stepeni Celzijusa – objašnjava Sladić.

U utorak će u BiH prevladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na planinama sa snijegom, a pojave snijega ujutro i prijepodne može biti i po brdima.

- Poslijepodne očekuje se postepeni prestanak padavina, najprije na sjeverozapadu Bosne, a prema večernjim satima i u ostatku zemlje. Vjetar slab do umjeren, povremeno na sjeveroistoku Bosne pojačan, zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini bura u slabljenju. U noći na srijedu vjetar će promijeniti svoj smjer na jugo. Jutarnja temperatura od minus dva do pet, na jugu do devet stepeni Celzijusa. Dnevna temperatura od četiri do devet, na jugu do 14 stepeni Celzijusa – dodaje Sladić.

U srijedu se, ističe Sladić, prema trenutno raspoloživim informacijama, u drugom dijelu dana očekuje jačanje juga. Jutarnja temperatura od minus tri do četiri, na jugu do devet stepeni Celzijusa. Dnevna temperatura od 10 do 15, na jugu do 18 stepeni Celzijusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.