VEZANI TEKST - Brčko: Uhapšen muškarac zbog pokušaja ubistva 30-godišnje žene

On je osumnjičen da je preksinoć u tom naselju hicem iz pištolja pokušao ubiti suprugu R. Š.

Nakon što je jučer ujutro uhapšen, a danas već i ispitan u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, Husejnović je upućen na izdržavanje kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Husejnović je osumnjičen da je u noći sa subote na nedjelju, oko 2 sata, u naselju Prutače, ispred stana gdje se skrivao izbjegavajući izdržavanje kazne zatvora, nakon svađe sa svojom vjenčanom suprugom R. Š., iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na nju u namjeri da je ubije.

- Sumnja se da je Husejnović, uperivši pištolj prema gornjem dijelu tijela oštećene, iz neposredne blizine ispalio jeda hitac koji je R. Š.  pogodio u predjelu glave nanijevši joj teške tjelesne povrede opasne po život. Nakon toga, on se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećena s teškim povredama glave prevezena u brčanski medicinski centar. Policija Brčko distrikta BiH ubrzo je locirala i uhapsila Husejnovića, a uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predala ga je rano jutros Tužilaštvu na daljnje procesuiranje - naveli su iz brčanskog Tužilaštva.

Nakon što je ispitan u svojstvu osumnjičenog za krivična djela ubistva u pokušaju, te neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje, Husejnović je predat u nadležnost Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Sud ga je odmah uputio na izdržavanje zatvorske kazne od jedanaest mjeseci na koju je, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, pravosnažno osuđen krajem prošle godine.

Husejnović je za ista krivična djela nedavno pred istim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina. Za pokušaj ubistva poznanika N. A., hicima iz pištolja kojeg je takođe nelegalno posjedovao, njemu  je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci.

Na prijedlog Tužilaštva, tada mu je izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta - pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, no ova presuda još nije postala pravosnažna, budući da je obje strane mogu pobijati žalbom.