open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Nakon što ga je uhapsila SIPA: Behudin Husić danas izlazi pred Okružni sud u Bijeljini
Behudin Husić danas će se pojaviti pred Okružnim sudom u Bijeljini, potvrdila je za Faktor njegova advokatica Mirna Avdibegović.
20.09.2021. u 13:14
get url
text

- Zakazano je njegovo pojavljivanje pred sudom povodom lišenja slobode. Na ročištu bi trebala biti donijeta i odluka o tome hoće li ostati u pritvoru - rekla je Avdibegović za Faktor.

Podsjećamo, Behudina Husića 14. septembra, u Špionici kod Srebrenika, po potjernici Okružnog suda u Bijeljini, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

VEZANI TEKST - Sestra uhapšenog Behudina Husića: On ima traume, strahujem kako će prespavati u bijeljinskom pritvoru

Riječ je o čovjeku koji je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i kolonu smrti, a sve do maja 1996. godine sa još šest Srebreničana krio se po šumama. Nakon što su se predali pripadnicima IFOR-a, oni su ih, umjesto da ih zaštite, izručili zvorničkoj policiji.

Tamo nad njima počinje fizička i psihička tortura koja za posljedicu ima da potpisuju priznanja o ubistvima četiri osobe srpske nacionalnosti, a na osnovu tog iznuđenog priznanja, koje je kasnije povučeno, Behudin Husić, Nedžad Hasić i Ahmo Harbaš su osuđeni na ukupno 60 godina zatvora.

Vrhovni sud RS-a u junu 1999. godine ukinuo je presudu. U međuvremenu "srebrenička trojka" je u januaru 1999. godine razmijenjena po protokolu između FBiH i RS-a.

Sada ih Okružni sud Bijeljina ponovno traži zbog istog krivičnog djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.