open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Nakon spekulacija da je vlast u KS jednu HPV vakcinu plaćala 1.000 KM: Šta kažu u Zavodu?
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo u januaru dalo je nalog za nabavku HPV vakcina za vakcinaciju djece uzrasta od 11 godina.
15.03.2022. u 18:41
get url
text

Cijena vakcine protiv Humanog papiloma virusa (HPV), u okvirima temeljenim u evropskim tenderima, iznosi 49,1 eura (cijena navedena u 178 nabavki objavljenih u 15 evropskih zemalja), što kada se pomnoži sa 1.000 djevojčica, koliki je planirani obuhvat ovim Programom, iznosi 49.100 eura.

No, u međuvremenu pojavile su se spekulacije da su nadležne vlasti u Kantonu Sarajevo svaku vakcinu platile deset puta skuplje, odnosno, da je za 1.000 vakcina dato milion KM, odnosno da je jedna doza plaćena 1.000 maraka.

Koliko je zaista izdvojeno novca za ovu namjenu odgovor smo zatražili u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) koji, kako je ranije navedeno iz Ministarstva zdravstva KS, zajedno sa njima treba osigurati sredstva za ovu godinu.

Prema njihovim riječima, Finansijskim planom ZZOKS za 2022. godinu, za provođenje Pilot programa HPV vakcinacije planirana su sredstva u iznosu od 400.000 KM.

- Sredstva će se doznačiti Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koji će biti nosilac realizacije ovog Pilot programa – naveli su u ZZOKS.

Dodaju "kako će planirana sredstva biti operativna tek po dobijanju saglasnosti Skupštine Kantona Sarajevo na Finansijski plan Zavoda za ovu godinu, što se očekuje do kraja ovog mjeseca".

Podsjetimo, cilj "Pilot vakcinacije protiv HPV-a", koji se po prvi put provodi u Bosni i Hercegovini, je suzbijanje HPV virusa, koji je u skoro 99 posto slučajeva uzročnik raka grlića maternice, bolesti od koje svake u našoj zemlji obolo 550, a umre 140 žena.

Ukupna stopa obolijevanja od raka grlića matrenice, prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, iznosi 31 na 100.000 stanovnika.

Kako nam je kazao dr. Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, prvim dijelom ovog Programa bit će obuhvaćeno 1.000 djevojčica uzrasta od 11 godina koje će HPV vakcinu primiti u dvije doze do 15 godine života, u razmaku od šest mjeseci.

Program HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo razvijen je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo i UNFPA BiH, Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.