Nakon smrti tri bebe u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici: Mostar u strahu, roditelji pozivaju na odgovornost

objavljeno: 16.09.2016. u 08:02

Pojedine mame na društvenim mrežama tvrde da je pedijatrija neuvjetna, da higijena nije na potrebnom nivou, te da više neće šutjeti.

Javnost u gradu na Neretvi, ali i BiH je šokirala informacija da su na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u nepuni mjesec umrle tri bebe, te da roditelji dviju preminulih beba sumnjaju kako je uzrok smrti bakterija klebsiella pneumonija.

Iz SKB-a negiraju i tvrde da je rađena bakterijska analiza, te da uzrok smrti nije spomenuta bakterija. No, javnost nije umirena, te su građani i dalje u strahu što se itekako moglo vidjeti tokom jučerašnjeg dana na društvenim mrežama i Facebook grupama, s obzirom da je od 2015. godine umrlo već 13 novorođenčadi u ovoj bolnici.

Pokretanje peticije

Na Facebook grupi „Mostarske mame“, koja broji više od 3.000 članova vlada ogorčenost, bijes i ljutnja. Mame i one koje će to tek postati su u strahu za svoje potomke. U svojim komentarima tvrde da je mostarska pedijatrija neuvjetna, da higijena nije na potrebnom nivou, te da više neće šutjeti već da će se angažirati u pokretanje peticije i tražiti odgovornost.

I dok su građani isprepadani, ogorčeni i spremni na sve, iz bolnice jasno poručuju da nije riječ o bakteriji.

- U vezi sa slučajem bebe koja je preminula 16. augusta, možemo reći da je rađena analiza, te je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti - kazali su iz Ureda za informiranje SKB-a.

Zbog zaštite privatnosti, napominju u SKB-u, nije opravdano iznositi bilo kakve druge detalje u javnost.

 Visokorizični odjel

- Napominjem da se radilo o hospitalizaciji na Odjelu za neonatologiju koji inače spada u visokorizične odjele, a koji skrbi za djecu koja zbog niza medicinskih razloga zahtijevaju odmah nakon rođenja hospitalizaciju, te daljnju medicinsku skrb i liječenje. Jedan od takvih slučajeva je i beba koja je preminula u subotu, 10. septembra, a koja je imala niz komplikacija odmah po rođenju, te je kao takva i hospitalizirana - kazali su u SKB-u.

U vezi sa samim uzrokom, ističu, ono što je za javnost dovoljno znati je to da se ne radi o intrahospitalnoj infekciji.

(A. B. Š./Faktor.ba)