open-navfaktor-logo
search
Vlast u TK
Nakon smjena, imenovanja na čekanju: UKC Tuzla na "autopilotu" može biti do marta
Univerzitetski klininički centar (UKC) Tuzla, odlukom Vlade Tuzlanskog kantona, prošle sedmice ostao je bez Upravnog odbora. Iako je danas održana redovna sjednica Vlade TK, privremeni Upravni odbor još nije imenovan.
16.02.2021. u 15:50
get url
text

U razgovoru sa članovima smijenjenog Upravnog odbora saznajemo da su o smjeni saznali iz medija, a nije ima poznato na osnovu čega je smjena provedena.

Ono što je poznato je to da je Upravni odbor UKC-a prošle godine imenovan na mandat od četiri godine, a u oktobru iste godine, uz saglasnost Vlade TK, imenovali su aktuelnog direktora Vahida Jusufovića.

Za manje od godinu smijenjeni Upravni odbor uspio je smanjiti dug UKC-a sa 44 miliona KM na trenutnih 38 miliona KM. Međutim, to očito nije bila preporuka aktuelnoj vlasti da nastave s radom.

Kako saznajemo, Upravni odbor UKC-a zasjedao je početkom februara, a naredna sjednica bila je planirana krajem ovog mjeseca. Dakle, UKC Tuzla na "autopilotu" može biti do marta, kada bi za uredno poslovanje morao imati članove uprave.

Kontaktirali smo i ministra zdravstva TK Božu Jurića i željeli saznati zašto je smijenjen UO UKC-a i kada će biti imenovan novi, ali on nije odgovorio na naše telefonske pozive i poruku.

Smjena Upravnog odbora izabranog na mandat u redovnoj proceduri, posebna kada je provedana na način kao što je to uradila Vlada TK, na vanrednoj sjednici uz šturo saopćenje medijima, može značiti samo pripremu za smjenu Uprave UKC-a.

Vlada TK na čijem je čelu Kadrija Hodžić iz SDP-a, a u kojoj pored SDP-ovih, sjede ministri iz PDA, naše stranke i SBB-a te jedan ministar kojega je za funkciju predložio HDZ, na istoj vanrednoj sjednici privremeno je imenovala Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK te razriješila UO Službe za zapošljavanje TK, koji je kao i onaj UKC-a, bio izabran u redovnoj proceduri na mandat.

Da smjena direktora kantonalnih institucija i ustanova može proteći što lakše pobrinuli su se PDA i SBB u prethodnom periodu svoje vladavine. Naime, u junu 2018. godine izmijenili su Zakon o državnoj službi, na način, da je za smjenu direktora potrebno samo neusvajanje godišnjeg izvještaja o radu.

Već u prvom mjesecu nova vlast u TK nagovijestila je da je kadrovska politika prioritet i da u biti nema odmaka od svih prethodnih vlada. Naša stranka posebno se isticala u najavljivanju tog, nazovi, odmaka, a premijer Hodžić najviše je govorio o transparentnosti. Međutim, u ovom momentu ni oni koji su smijenjeni nemaju zvaničnu informaciju o tome, a kamoli javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.