open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Nakon skandala i političkog pritiska ostavku podnio predsjednik Fudbalskog saveza Bugarske
Iz Saveza ne spominje rasističke povike bugarskih navijača i nacističko salutiranje na utakmici protiv Engleske
15.10.2019. u 16:24
get url
text

Borislav Mihailov, predsjednik Bugarske fudbalske unije (BFU), podnio je ostavku nakon rasističkog ponašanja navijača njegove zemlje na sinoćnjoj utakmici protiv Engleske u Sofiji, prenosi Anadolu Agency (AA). 

BFU je saopćio kako je taj potez "posljedica nedavnih tenzija", ali ne spominju rasističke povike navijača i nacističko salutiranje na utakmici koja je odigrana u okviru kvalifikacija za EURO 2020. 

U saopćenju se navodi da su tenzije stvorile "okruženje štetno po bugarski fudbal i BFU".

- Mihailov izražava čvrstu spremnost da na svaki mogući način nastavi pomagati razvoj bugarskog fudbala - navodi se u saopćenju. 

Bugarski premijer Boyko Borissov osudio je rasističko ponašanje navijača te je pozvao Mihailova da podnese ostavku nakon serije loših rezultata reprezentacije. 

Borissov je također naredio ministru sporta Krasenu Kralevu da prekine bilo kakve odnose s Mihailovom dok ne podnese ostavku.

Bugarska je sinoć poražena od Engleske rezultatom 0:6, a poslije sedam odigranih kola u grupi A kvalifikacija za EURO 2020 zauzima posljednje mjesto sa svega tri boda.

Hrvatski sudija Ivan Bebek zaustavio je susret u 28. minuti pri vodstvu Engleske 2:0. Službeni spiker je preko razglasa osudio ponašanje navijača i upozorio da će utakmica biti trajno prekinuta ako se vrijeđanje nastavi. Utakmica je drugi put zaustavljena u 43. minuti zbog novih povika, ali je ponovo nastavljena.

FS Bugarske već je ranije bio kažnjen zbog rasističkih ispada navijača tokom utakmica kvalifikacija za EURO 2020 protiv Kosova i Češke, pa je reprezentacija sinoćnji duel protiv Engleske igrala pred djelimično praznim tribinama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.