Izjava Borrella uslijedila je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednicom Kosova Vjosom Osmani zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom.

- Imamo tri jasna zahtjeva: nove lokalne izbore sada, obezbjeđivanje učešća kosovskih Srba i početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih općina uz dijalog i podršku EU-a - rekao je Borrell.

- Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose - upozorio je Borrell.

Sukobi su se dogodili najprije u petak kada su specijalne jedinice Policije Kosova asistirale ulazak novih gradonačelnika u opštinsku zgradu u Zvečanu. Potom je u ponedjeljak došlo do sukoba demonstranata sa trupama KFOR-a kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetina demonstranata.

Od ponedjeljka srpski građani svakodnevno protestuju u opštinama na sjeveru Kosova.

Srpska lista je početkom novembra napustila sve kosovske institucije na sjeveru Kosova zbog odluke o obaveznoj preregistraciji vozila sa srpskih na RKS tablice i zbog toga su raspisani vanredni izbori. Te izbore srpska zajednica je bojkotovala, pa je izlaznost birača bila manje od četiri posto i za gradonačelnike su izabrani albanski kandidati.

NATO je nedavno odlučio da rasporedi 700 dodatnih vojnika na Kosovo i zadrži bataljon u pripravnosti u slučaju dalje potrebe.