open-navfaktor-logo
search
SAD
Nakon sastanka s Erdoganom: Senator Graham blokirao armensku rezoluciju
Dodao je da je protiv rezolucije "ne zbog prošlosti, već zbog budućnosti"
16.11.2019. u 08:38
get url
text

Američki Senat nije odobrio kontroverznu rezoluciju koju je donio Zastupnički dom o događajima iz 1915. godine nakon što ga je senator iz Južne Karoline Lindsey Graham blokirao poslije sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja dailysabah.com.

-Upravo sam se susreo s predsjednikom Erdoganom i predsjednikom Trumpom i razgovarali smo o problemima s kojima se suočavamo u Siriji nakon vojne intervencije Turske. Nadam se da će Turska i Armenija riješiti ovaj problem - rekao je na Senatu i dodao da je protiv rezolucije "ne zbog prošlosti, već zbog budućnosti".

Predsjednik Erdogan rekao je ranije u srijedu kako misli da američki Senat neće odobriti spornu rezoluciju.

-Vjerujem da će Senat postupiti razborito i neće ponoviti grešku koju je napravio Zastupnički dom - rekao je Erdogan na sastanku u američkom Diyanet centru u Marylandu, ponavljajući poziv historičarima, a ne političarima da istražuju ovo pitanje.

Turski dužnosnici oštro su osudili rezoluciju koju je američki Predstavnički dom usvojio o događajima iz 1915. godine, rekavši da će ona značajno narušiti bilateralne odnose dvije zemlje.

U oktobru je američki Zastupnički dom usvojio je rezoluciju 296 "Potvrđivanje američkog zapisa o armenskom genocidu" i prijedlog zakona kojim se uvode sankcije protiv antiterorističke operacije Turske na sjeveroistoku Sirije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.