open-navfaktor-logo
search
Protesti u Sarajevu
Nakon sastanka: Čeka se susret sa Schmidtom, OHR želi da čuje glas građana
Građani koji su organizirali proteste ispred zgrade Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu razgovarali su sa predstavnicima ove institucije kako bi svoje zahtjeve prenijeli visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu i pozvali ga da reagira i poduzme potrebne korake protiv rušenja ustavnopravnog poretka BiH.
25.10.2021. u 13:38
get url
text

Sejda Čavčić, jedna od organizatorica današnjih protesta kazala je nakon sastanka da se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o tome šta građani BiH žele te da su tražili su da visoki predstavnik razgovara sa građanima a ne samo sa političkim liderima.

- Martin Herman je razgovarao sa nama, zahvalio nam se i iznenađeni su da su građani došli da razgovaraju sa OHR-om i Schmidtom. Pričali smo o Izbornom zakonu, o Tužilaštvu. Zaključci su da sve što smo rekli kao građani, da gospodin Schmidt ima isto takvo mišljenje i da će raditi na ovim našim zahtjevima, da on radi na stabilizaciji i održavanju BiH kao države. Poručuju nam da građani BiH idu što češće na proteste, te su istakli da su zahvalni što su mogli razgovarati sa običnim građanima. Mole nas da nastavimo ovakve aktivnosti. Dođite pred OHR, tražite da razgovarate sa gospodinom Schmidtom i bit ćete primljeni – kazala je Čavčić.

VEZANI TEKST - Građani ispred OHR-a traže da se sankcioniše Milorad Dodik

Naglasili su kako će biti još protesta u narednom periodu, te su još jednom pozvali visokog predstavnika da razgovara sa građanima i "da ona slika koju mu predstavljaju političari nije stvarna slika našeg društva".

Suad Đozić, jedan od organizatora koji je prisustvovao sastanku u OHR-u, kazao je da je istaknuto da su u OHR-u razočarani što protesta nema više i da očekuju da čuju glas građana jer stalno slušaju političare.

- Stavovi nam se podudaraju u potpunosti i kada se Schmidt vrati u državu organizirat ćemo još jedan susret – kazao je Đozić.

Na sastanku je istaknutno kako Schmidt radi i da je rješavao "tiho iza očiju javnosti dvije krupne stvari a koje se tiču imenovanja uprave Centralne banke i privremenom finansiranju institucija BiH, a da će se rezultati čuti u izvještaju koji Schmidt predstavlja pred Vijećem sigurnosti".

Sejfudin Hodžić, učesnik razgovora u OHR-u, kazao je da je visoki predstavnik ovlastio svoje predstavnike da razgovaraju sa građanima i time pokazao ozbiljnost.

- Istakli smo da je za građane vrlo važno da imamo vladavinu prava, a da bismo je imali, moramo imati zaštićen ustavno-pravni sistem. A visoki predstavnik ima sve ovlasti i mehanizme da zaštiti ovo dvoje u BiH. I druga stvar koju smo posebno naglasili jeste da građani više neće apelovati i tražiti odgovornost od domaćih političara već i od međunarodne zajednice i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, koje za razliku od 1992. kada su nam zavezali ruke na leđima i uveli embargo na oružje, danas ne mogu pobjeći od odgovornosti jer su oni direktno učestvovali u kreiranju ovog ustavnog poretka u ovom Dejtonskom sporazumu. Oni su svjesni svih mehanizama blokade koju danas imamo i oni su ovlastili visokog predstavnika da bude ključ rješenja za blokadu institucija. On to može, treba i mora uraditi i smatrat ćemo ga odgovornim ako se to ne desi - kazao je Hodžić.

Tražili su da visoki predstavnik iskoristi bonske ovlasti, da kazni one koji svjesno krše Dejtonski sporazum i podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet, te da visoki predstavnik ima ovlaštenja i da ih mora iskoristiti.

- Prijatno smo iznenađeni da je pristup gospodina Schmidta da puno više radi, a da manje priča – kazao je između ostalog Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.