open-navfaktor-logo
search
Ipak može drugačije
Nakon pritiska medija zastupnica Jasmina Zubić odgodila penzionisanje do isteka mandata
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasmina Zubić, nakon pritiska medija, odgodila je penzionisanje u Parlamentu FBiH do završetka svog mandata. 
22.09.2021. u 09:09
get url
text
get url
text

Naime, prvobitno je Zubić podnijela Administrativnoj komisiji Zastupničkog doma FBiH zahtjev za penzionisanje, koje za sobom povlači isplatu otpremnine u visini od nekih 15.000 KM, a istovremeno je podnijela i zahtjev za profesionalizaciju kako bi nastavila mandat u Zastupničkom domu FBiH i pri tome primala penziju i plaću.

VEZANI TEKST - Zastupnica Zubić hoće penziju, otpremninu i plaću u Parlamentu FBiH, pa objašnjava: Što bih ja bila drugačija...

- Vjerujte, ja sam se zalagala da se onemogući rad svima koji steknu pravo penzionisanja, međutim Ustavni sud FBiH je donio presudu, i zašto bih ja bila drugačije tretirana, ako zakon svim drugim daje takvo pravo, i svi drugi to iskoriste. Sve je legalno. Razmišljala sam, zašto bih ja bila drugačija od ostalih. Ako je zakon definisao tako, što bih ja sada bila toliki legalista da nešto ne koristim što drugi koriste. Vjerujte, ima kolega koji po sedam godina rade ponovo i dobiju mandat - rekla je za Faktor ranije Zubić.

Nakon toga je promijenila mišljenje.

- Administrativna komisija ZD Parlamenta Federacije BiH na moj zahtjev je utvrdila da ispunjavam zakonske uvjete za ostvarivanje prava na starosnu penziju, te shodno tome odobrila stjecanje prava na otpremninu u skladu sa važećim zakonom, kao i pravo na nastavak zastupničkog mandata. Želim da vas obavijestim da se odričem ostvarivanja prava na zarađenu starosnu penziju do isteka mandata u korist budžeta Federacije BiH, iako je riječ o pravu koje je neotuđivo, lično i materijano i koje ima status lične imovine. Na ovaj čin sam se odlučila kako bih ličnim primjerom pokazala da možemo biti drugačiji - objasnila je u svom pismu Zubić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.