open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Nakon presude Mujkiću: Roditelji ogorčeni, sudija obrazložio razloge
Burne reakcije uslijedile su nakon što je Okružni sud u Banjoj Luci danas izrekao presudu na šest i po godina zatvora Nisvetu Mujkiću (26) za izazivanje saobraćajne nesreće u oktobru prošle godine u kojoj je poginula 13-godišnja Vanja R. iz Prnjavora.
05.02.2021. u 14:57
get url
text

Izrečena mu je i zabrana upravljanja motornim vozilom na osam godina.

VEZANI TEKST - Uz burne reakcije: Nisvet Mujkić osuđen na šest i po godina zatvora

Iako se radi o jednoj od najvećih kazni ikada izrečenoj u RS-u za ovu vrstu krivičnih djela, oštećeni i tužilaštvo nisu krili nezadovoljstvo.

- Jako sam nezadovoljna, to je sve što sada mogu reći - kazala je okružna javna tužiteljica Željka Fabić.

Roditelji su sa suzama stajali ispred banjalučkog suda, a vjeruju da će nakon žalbe kazna biti povećana.

- Ima li meni života? Sa mojim djetetom smo umrli i mi, roditelji i porodica. Takvi ubijaju našu djecu. Šta meni znači što je on u sudnici pustio suzu - kazala je majka nastradale djvojčice Ljiljana R. i dodala da je očekivala kaznu od oko 13 godina zatvora.

U kritikama na visinu izrečene kazne pridružili su se i brojni građani Prnjavora koji su danas došli pred banjalučki sud da pruže podršku roditeljima i zatraže maksimalnu kaznu za Mujkića.

S druge strane, odbrana ocjenjuje da je presuda, s obzirom na komentare u javnosti koji su pratili ovaj slučaj, "donekle očekivana", a naknadno će odlučiti o eventualnoj žalbi.

- Čekam da nam se dostavi pismeni otpravak presude kako bih mogao sa svojim klijentom da je analiziram, te u skladu sa tim odlučim o daljim koracima - kazao je Mujkićev branilac, advokat Aleksandar Jokić.

Predsjednik sudskog vijeća koje je donijelo odluku, sudija Branimir Jukić, obrazložio je razloge izrečene zatvorske kazne, te podvukao da se u ovoj optužnici nije radilo o djelu protiv života i tijela, nego o krivičnom djelu iz bezbjednosti saobraćaja.

On je istakao da je za ovu vrstu krivičnih djela propisana kazna zatvora od tri do 15 godina, kao i da u ovom slučaju nije postojao direktan, nego "eventualni umišljaj".

Istakao je da je optuženi učinio više inkriminišućih radnji - vozio pod uticajem alkohola u stanju teškog pijanstva, vozio preko 65 km/h iznad dozvoljene brzine, te da se usljed prebzre vožnje auto zanijelo, prešlo na trotoar i udarilo u djevojčicu koja je stajala na trotoaru.

- Ovaj pješak ničim nije doprinio ovoj saobraćajnoj nesreći. Curica je samo stajala na trotoaru - dodao je Jukić.

Od olakšavajućih okolnosti izdvojio je priznanje krivice, te izraženo kajanje.

- Optuženi je čak zaplakao, a sud smatra stvarnim to osjećanje - istakao je sudija.

Također, podvukao je da je djelo učinjeno iz nehata.

- Da nije tako, onda bismo sudili za drugo krivično djelo, za ubistvo. Postojala je svijest da će upravljati vozilom nakon što je svjesno sebe doveo u stanje alkoholisanosti. Bio je svjestan da će vršiti nedozvoljenu radnju kada je konzumirao alkohol, nije bio svjestan posljedica, ali je na njih pristao - kazao je Jukić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.