open-navfaktor-logo
search
Neriješena pitanja
Nakon prekida konstituirajuće sjednice: Formiranje vlasti u TK na čekanju
Iz više izvora u strankama koje partipiciraju u dogovoru oko formiranja većine, saznajemo da nije određeno kojoj će partiji pripasti pozicija predsjednika Skupštine TK
19.11.2018. u 20:29
get url
text

Iako je nakon prekida konstituirajuće sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona najavljavano da će nastavak uslijediti tokom ove sedmice, to se gotovo sigurno neće desiti, saznaje Faktor. Vjerovatnije je da će nastavak uslijediti tek narednog mjeseca, a za to vrijeme će se čekati razultati pregovora na višim nivoima vlasti i pokušati riješiti neka otvorena pitanja na nivou TK.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona prekinuta je nakon što su novizabrani zastupnici potpisali uvjerenja o dodjeli mandata, položili zakletvu i izabral privremene komisije, jednu za izbor i imenovanja i na kraju administrativnu. Nakon toga sazvane su sjednice klubova naroda. Prije sjednice skupštine pet stranaka SDP, DF, SBB, SBiH i NS potpisale su okvirni sporazum, kojim prihvataju da zajednički uđu u formiranje vlasti sa 19 ruku, koliko imaju u Skupštini TK.

Klub Bošnjaka u Skupštini TK nije konstituiran, a razlog je to što SDP, kao vodeća stranka u procesu formiranja vlasti nema dovoljan broj ruku. Naime, Klub Bošnjaka broji 31 zastupnika, a unutar njega 16 ruku imaju SDA i PDA, koje su za sada izvan kombinacija o formiranju vlasti.

Procedura nalaže da se izabere predsjednik i zamjenik predsjednika Kluba Bošnjaka, kao i klubova Hrvata i Srba, a nakon toga svaki klub naroda predlaže kandidate za predsjednika, odnosno zamjenika predsjednika Skupštine TK. Ti prijedlozi idu na potvrđivanje Skupštine. Nakon što Skupština potvrdi tri kandidata za predsjednika Skupštine iz reda tri naroda, oni između sebe biraju predsjednika, a druga dvojica obavljaju fukcije zamjenika predsjednika. Iz navedene procedure jasno je da za nesmetno formiranje klubova i izbor rukovodstva potrebna većina u klubovima zastupnika iz reda sva tri konstitutivna naroda.

Klub Bošnjaka na svojoj sjednici donio je zaključak da će se o konstituiranju naknadno raspravljati. Klubovi Hrvata i Srba imaju samo po dva člana, pa je jasno da je prostor za izbor predsjednika Skupštine, kada nemate kontrolu u Klubu Bošnjaka, veoma sužen.

Saznajemo da je za sutra planiran sastanak predsjednik SDA Bakira Izetbegovića i SDP-a Nermina Nikšića, a dan kasnije Nikšić je posjetiti Tuzlu. Tako da je sve jasnije da će na daljnji proces formiranja vlasti u TK imati bitan uticaj ono što će se događati na višim nivoima.

Iz više izvora u strankama koje pertipiciraju u dogovoru oko formiranja većine, saznajemo da nije određeno kojoj će partiji pripasti pozicija predsjednika Skupštine TK. Riječ je o ključnoj poziciji za formiranje vlasti, jer kandidata za mjesto premijera imenuje predsjednik Skupštine u konsultaciji sa zamjenicima predsjednika.

Iako je Skupština TK prva u FBiH počela konstituirajuću sjednicu, još nismo ni blizu formiranja vlasti, jer je taj proces, kako pouzdano saznajemo, sada na čekanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.