open-navfaktor-logo
search
Railić i drugi
Nakon potvrđivanja optužnice: Sud produžio pritvor optuženima za ubistvo načelnika prijedorske krim-policije
Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom je aliboru Railiću, Aleksandru Mijatoviću i Igoru Repajiću produžen pritvor, potvrđeno je iz te pravosudne institucije. 
22.12.2022. u 16:29
get url
text

Pritvor im je produžen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će optuženi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Pritvor po ovom rješenju može trajati do izricanja prvostepene presude ili do nove odluke Suda, a najduže tri godine od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 15. decembra 2025. godine. 

Pritvor im je određen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili sljedeća krivična djela: 

- Dalibor Railić – krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, teško ubistvo; 

- Aleksandar Miljatović – krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima teško ubistvo i

- Igor Repajić – krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima teško ubistvo i pomaganje.

Detalje sa ročišta povodom prijedloga Tužilaštva da im se produži pritvor možete pogledati u snimcima ispod. 

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je potvrdio optužnicu protiv Railića, Miljatovića i Repajića, prema kojoj je Railić tokom 2021. godine organizovao grupu ljudi kojoj su pristupili Miljatović i Repajić.

VEZANI TEKST - Otkriven motiv likvidacije policijskog načelnika: Railić organizovao ubistvo Bašića jer mu je otežao prodaju droge

Grupa je organizovana s ciljem povezivanja, dogovaranja i organizovanja ubistva Radenka Bašića i to zbog otežavanja obavljanja kriminalnih aktivnosti Railića u vezi s preprodajom opojne droge na području Prijedora i šire, za šta je Railić okrivio upravo Bašića.

Railić je optužen da je preko Repajića upoznao Miljatovića i sa njim se sreo neutvrđenog dana u decembru 2021. godine u Prijedoru. Precizirano je da se tereti da je od njega tražio da ubije Bašića za iznos od 50.000 eura.

- Nakon toga je početkom januara osumnjičeni Miljatović prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom, koju je kasnije predao Repajiću - dodaje se u optužnici.

Navedeno je da se 21. marta 2022. godine u jutarnjim satima Miljatović dovezao u Prijedor vozilom "opel astra" karavan plave boje, koji mu je dao optuženi Repajić.

Na putu ka radnom mjestu, u 6.50 sati, Miljatović je pratio i prišao sa leđa Bašiću kod pješčanog mosta preko kanala u prijedorskom naselju Pećani.

- Iz neposredne blizine iz pištolja Crvena zastava kalibra 7,65 mm koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure, ispalio jedan metak u potiljak Bašića uzrokujući mu povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja – istaknuto je.

Miljatović je optužen da je istim vozilom zatim pobjegao u Bosansku Gradišku, a potom nazvao Repajića i tražio da dođe po njega, što je ovaj i učinio. Odvezao ga je iz Bosanske Gradiške u Banju Luku, da bi nakon toga, kako stoji u optužnici, Repajić u cilju prikrivanja tragova krivičnog djela teško ubistvo, odvezao na otpad "opel astru" koja je korištena u pripremi ubistva.

- Vozilo je potom rastavljeno i prodato u dijelovima – navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Kontrola opravdanosti izrečene mjere pritvora vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vanraspravnom vijeću Suda BiH u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rješenja.

Žalba protiv rješenja ne odlaže njegovo izvršenje, saopćeno je iz Suda BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.