Pritvor im je produžen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će optuženi uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo.

Pritvor po ovom rješenju može trajati do izricanja prvostepene presude ili do nove odluke Suda, a najduže tri godine od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 15. decembra 2025. godine. 

Pritvor im je određen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili sljedeća krivična djela: 

- Dalibor Railić – krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, teško ubistvo; 

- Aleksandar Miljatović – krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima teško ubistvo i

- Igor Repajić – krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima teško ubistvo i pomaganje.

Detalje sa ročišta povodom prijedloga Tužilaštva da im se produži pritvor možete pogledati u snimcima ispod. 

Sud Bosne i Hercegovine nedavno je potvrdio optužnicu protiv Railića, Miljatovića i Repajića, prema kojoj je Railić tokom 2021. godine organizovao grupu ljudi kojoj su pristupili Miljatović i Repajić.

VEZANI TEKST - Otkriven motiv likvidacije policijskog načelnika: Railić organizovao ubistvo Bašića jer mu je otežao prodaju droge

Grupa je organizovana s ciljem povezivanja, dogovaranja i organizovanja ubistva Radenka Bašića i to zbog otežavanja obavljanja kriminalnih aktivnosti Railića u vezi s preprodajom opojne droge na području Prijedora i šire, za šta je Railić okrivio upravo Bašića.

Railić je optužen da je preko Repajića upoznao Miljatovića i sa njim se sreo neutvrđenog dana u decembru 2021. godine u Prijedoru. Precizirano je da se tereti da je od njega tražio da ubije Bašića za iznos od 50.000 eura.

- Nakon toga je početkom januara osumnjičeni Miljatović prikupljao informacije o životnim navikama i kretanjima Bašića, tako što ga je uhodio i snimao kamerom, koju je kasnije predao Repajiću - dodaje se u optužnici.

Navedeno je da se 21. marta 2022. godine u jutarnjim satima Miljatović dovezao u Prijedor vozilom "opel astra" karavan plave boje, koji mu je dao optuženi Repajić.

Na putu ka radnom mjestu, u 6.50 sati, Miljatović je pratio i prišao sa leđa Bašiću kod pješčanog mosta preko kanala u prijedorskom naselju Pećani.

- Iz neposredne blizine iz pištolja Crvena zastava kalibra 7,65 mm koji je držao u PVC kesi koja je služila za zadržavanje čahure, ispalio jedan metak u potiljak Bašića uzrokujući mu povrede od kojih je preminuo na mjestu događaja – istaknuto je.

Miljatović je optužen da je istim vozilom zatim pobjegao u Bosansku Gradišku, a potom nazvao Repajića i tražio da dođe po njega, što je ovaj i učinio. Odvezao ga je iz Bosanske Gradiške u Banju Luku, da bi nakon toga, kako stoji u optužnici, Repajić u cilju prikrivanja tragova krivičnog djela teško ubistvo, odvezao na otpad "opel astru" koja je korištena u pripremi ubistva.

- Vozilo je potom rastavljeno i prodato u dijelovima – navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Kontrola opravdanosti izrečene mjere pritvora vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vanraspravnom vijeću Suda BiH u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rješenja.

Žalba protiv rješenja ne odlaže njegovo izvršenje, saopćeno je iz Suda BiH.