open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Nakon poteza Turske, Orban pojačava zaštitu južne granice Mađarske
Premijer Viktor Orban izjavio je da će Mađarska pojačati zaštitu južne granice nakon što ga je turski predsjednik Tayyip Erdogan obavijestio da Turska više ne može obuzdati priliv migranata.
29.02.2020. u 11:33
get url
text

- Tokom telefonskog razgovora o migrantima i trenutnoj ratnoj situaciji u Siriji, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavijestio je premijera Orbana da je ogroman pritisak na Tursku i da više ne mogu obuzdati priliv migranata - navodi vladina pres-služba u saopćenju objavljenom u petak navečer.

Orban je sazvao sastanak svog kabineta za sigurnost na kojem je odlučeno da "Mađarska mora pojačati zaštitu svojih granica i obratiti posebnu pažnju na kretanja na balkanskoj ruti migracije".

Izbjeglice u Turskoj krenule su u petak prema evropskim granicama nakon što je jedan zvaničnik rekao da su granice otvorene u reakciji na eskalirajući rat u Siriji u kojem su sirijske vladine trupe ubile 33 turska vojnika.

EU je saopćila da Ankara nije službeno najavila bilo kakvu promjenu politike na granici, podsjeća Reuters.

Orban je jedan od najvećih protivnika muslimanske imigracije u Evropu, a treći mandat na vlasti osvojio je 2018. Tokom vrhunca migrantske krize 2015. godine je učinkovito zaštitio južnu granicu Mađarske. Mađarska je bila tranzitna ruta stotina hiljada migranata koji su preko Balkana krenuli prema zapadnoj Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.