Povodom ponovljenih prijetnji upućenih putem društvenih mreža Emiru ef. Nuhiću, imamu u džematu Blagaj-Japra u Bosanskom Novom, muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić posjetio je imama i njegovu porodicu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pratnji muftije su bili i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Mensur ef. Ćehić, v. d. glavnog imama Medžlisa IZ Bosanski Novi, Samir ef. Ahmić, te predsjednik Povjereništva Elvir ef. Vakufac. Muftija Kudić je izrazio suosjećanje sa situacijom u kojoj se nalazi Emir ef., njegova porodica i džematlije, te pozvao nadležne institucije u RS-u i BiH da poduzmu adekvatne mjere kako se ovakve i slične stvari ne bi dešavale u budućnosti .

-Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da nadležni organi nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere. Od nadležnih organa tražimo da se ovaj i slični događaji tretiraju s potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom. Imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom, svaka prijetnja za povratnike predstavlja i direktnu opasnost. Činjenica da su prijetnje upućene imamu, koji u svojoj misiji propagira plemenite vrijednosti, daje ovom događaju posebnu dimenziju i smatramo ga kao atak na sve imame i Islamsku zajednicu - poručeno je tokom posjete.

Policijski službenici Policijske stanice Bosanski Novi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, preduzimaju sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti izvršenog na štetu vjerskog službenika iz Blagaj-Japre Emira ef. Nuhića, saopćio je ranije entitetski MUP.

Kako je saopćeno, policijskoj stanici Bosanski Novi 30. jula obratio se vjerski službenik Islamske zajednice u BiH te prijavio da su mu putem korisničkog profila društvene mreže Facebook, dana 29. jula, oko 23.30 sati, upućenje ozbiljne prijetnje po život i tijelo.

Imam Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka od iste osobe.