open-navfaktor-logo
search
Resocijalizacija
Nakon pet mjeseci u Sarajevu, Adnana Šeraka vraćaju u KPZ Zenica
Adnan Šerak, osuđen zbog nanošenja teških tjelesnih povreda sa smrtnom posljedicom, a koji slovi za jednog od najopasnijih zatvorenika, jutros je ponovo iz sarajevskog prebačen u zenički zatvor. 
16.02.2020. u 10:05
get url
text

Razlog njegovog prebacivanja je što je isteklo vrijeme odobrenog zahtjeva KPZ-a Sarajevo za njegov ostanak od dva dodatna mjeseca, kako bi se realizovao preostali dio njegove resocijalizacije ovoj kazneno-popravnoj ustanovi.

Šerak je, podsjećamo, iz zeničkog zatvora prebačen u Sarajevo zbog, kako je tada navedeno, određenih sigurnosnih problema. Trebao je u Sarajevu boraviti tri mjeseca. 

Uprava zeničkog zatvora tada je tražila njegovo prebacivanje zbog problema u resocijalizaciji, njegovog otpora prema izvršenju sankcija, počinjenog bjekstva, kao i niza pritužbi, koje je, kako je navela Uprava, neosnovano podnosio na osoblje KPZ-a Zenica. 

VEZANI TEKST - Adnan Šerak ostaje u sarajevskom KPZ-u, tvrdi da mu je u Zenici ugrožen život

U međuvremenu mu je boravak produžen za dodatna dva mjeseca, jer je smatrao da mu je u Zenici ugrožen život, a uprava KPZ-a Sarajevo je navela da proces njegove resocijalizacije teče bez ikakvih problema, te su naveli da je on jedan od najprimjerenijih zatvorenika. 

Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević potvrdio je za Faktor da je Šerak danas, nakon pet mjeseci, vraćen u Zenicu. 

- On u Zenicu ide kao potpuno resocijalizovana osoba, a što je samo jedan pokazatelj dobrih odnosa unutar Ministarstva pravde FBiH i saradnje između KPZ-a Sarajevo i KPZ-a Zenica - kazao je Zubčević. 


Faruk Zubčević

Šerak je, podsjećamo, optužen da je za vrijeme izdržavanja kazne zatvora za pokušaj ubistva u zeničkom zatvoru, nasmrt pretukao zatvorenika Dženana Džaku. 

Krajem 2018. Kantonalni sud u Sarajevu ga je pustio na jednomjesečni prekid izdržavanja sa kojeg se nije vratio. 

Nakon nešto više od mjesec bjekstva pronađen je i uhapšen u Sarajevu, te vraćen u zatvor. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.