open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Tuzla
Nakon oslobađajuće presude: Troškove advokata Envera Bijedića platit će građani TK
Troškovi suđenja Enveru Bijediću pred Općinskim sudom Tuzla, a po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, bit će plaćeni iz budžeta Tuzlanskog kantona.
10.04.2023. u 14:15
get url
text

Postupajući sudija Damir Arnautović donio je rješenje kojim će se iznos od 5.177,25 KM, na ime troškova Bijedićeve odbrane, biti isplaćeno na račun njegovog adokata Mesura Radončića.

- Cijenu politički montiranog procesa će platiti građani Tuzlanskog kantona, bez ikakve odgovornosti, moralne ni materijalne, onoga ko je proces pokrenuo - kaže Bijedić za Faktor.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Tuzli u decembru prošle godine donio je presudu kojom je žalba Kantonalnog tužilaštva TK u predmetu protiv Envera Bijedića odbijena kao neosnovana, a prvostepena presuda Općinskog suda u Tuzli potvrđena. Drugostepeni sud je utvrdio da je Općinski sud u Tuzli pravilno zaključio da djelo za koje je Bijedić optužen nije zakonom propisano kao krivično djelo.

Općinski sud u Tuzli je 1. jula 2022. godine donio prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je Enver Bijedić oslobođen optužbe da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla u periodu od 2006. godine do 2011. godine obavljajući poslove direktora počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, na način da je suprotno Statutu firme, sredstva kojima je raspolagala Direkcija, koristio protivpravno njihovoj namjeni i suprotno ugovornim obavezama koje je imala Direkcija za izgradnju i da zbog nenamjenskog trošenja i preusmjeravanja sredstava stambeno poslovni objekat "15. maj" u Tuzli nije predat kupcima na korištenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.