open-navfaktor-logo
search
Nije održana
Nakon opoziva Fikreta Abdića: Članovi nove većine u OV Velika Kladuša nisu došli na sjednicu
Za danas zakazana sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša nije održana zbog nedolaska vijećnika SDA, NES-a, SDP-a, Naše stranke, dva nezavisna i jednog vijećnika DNZ-a, koji čine novu parlamentarnu većinu.
01.11.2021. u 15:12
get url
text

Ovih 15 vijećnika prošlog je ponedjeljka izglasalo opoziv načelniku općine Fikretu Abdiću i imenovala novo rukovodstvo, zbog čega su smatrali da je današnja sjednica nepotrebna.

Aktualnom načelniku Abdiću zamjeraju nerad, izbjegavanje suradnje s višim nivoima vlasti, nedostavljanje materijala Općinskom vijeću zbog čega je zaustavljen privredni i svaki drugi razvoj općine

- Smatramo da je sjednicu trebao sazvati naš predsjedavajući Dinko Ljubijankić kojeg smo mi imenovali. Mi smo ispoštovali sve demokratske proncipe i važeće zakone i pravilnike. S cjelokupnom situacijom smo upoznali CIK, OHR, OSCE, Federalno ministarstvo pravde i Kantonalno ministarstvo pravosuđa - kaže Asim Veladžić, predsjednik kluba SDA u OV Velika Kladuša.

S druge strane, Laburisti opoziv i sva imenovanja smatraju nevažećim, jer su izglasani nakon što je tada još uvijek aktualna zamjenica predsjedavajućeg prekinula sjednicu.

- Sve odluke koje su donesene na nastavku sjednice 25. oktobra su nevažeće, jer su nastavili raditi nakon što sam prekinula sjednicu - objašnjava Emina Ćehić, razrješena zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Velika Kladuša.

Vijećnici koji čine novu parlamentarnu većinu planiraju nastaviti rad na deblokadi rada Općinskog vijeća Velika Kladuša.

- Odluka o imenovanju novog rukovodstva je ovjerena i protokolisana, ali još nije objavljena u Službenom glasniku. Nemamo suradnju sa stručnom službom i sekretarom Vijeća - objašnjava Ljubijankić, novoizabrani predsjedavajući OV Velika Kladuša.

Nova parlamentarna većina zakazat će uskoro novu sjednicu na kojoj će raspisati referendum građana o opozivu načelniku općine Fikretu Abdiću, načelniku Općine Velika Kladuša.

Podsjećamo, Fikret Abdić je načelnik općine Velika Kladuša od 2016. godine. U junu 2020. godine je priveden po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK-a koje ga tereti za više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Sumnjiči ga se da je od 2016. do kraja 2019. godine iskorištavao svoj položaj kao načelnik Općine Velika Kladuša. Uz to, Abdić je osumnjičen da je suprotno Zakonu o državnoj službi i Zakonu o plaćama u Unsko-sanskom kantonu od 2017. do 2019. godine uvećavao plate i isplaćivao nagrade pojedinim općinskim službenicima kao i da je protivno propisima nekoliko službenika unaprijedio na viša radna mjesta.

Abdić je 2002. godine pred Županijskim sudom u Karlovcu u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ratne zločine u BiH. Prvobitno je osuđen na 20 godina, a potom je sud preinačio kaznu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Abdić je odslužio dvije trećine kazne i iz zatvora u Puli pušten je 2012. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.