open-navfaktor-logo
search
Posljedice blokade
Nakon odluke SDP-a, PDA, NS i SBB-a: U TK upitne plaće medicinara, lijekovi, bolovanja, CT...
Nova većina u Skupštini Tuzlanskog kantona jučer nije glasala za dnevni red sjednice, koja je zbog toga naprasno prekinuta.
29.12.2020. u 09:44
get url
text
Dom zdravlja u Tuzli

Na dnevnom redu, pored Budžeta TK za 2021. godinu, bio je i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK za narednu godinu, a njegovo neusvajanje može imati ozbiljne posljedice po građane i zaposlene u zdravstvu. Na to je u svom dopisu zastupnicima upozorio direktor ZZO TK Denis Husić.

Novu većinu u TK čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB, a oni su jučer naglasili da ne žele usvajati bilo koji dokument dok premijer Denijal Tulumović i predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović ne ponude ostavku. Posebno su naglasili da su spremni usvojiti Budžet TK u formi u kojoj ga je ponudila aktuelna Vlada TK, ali tek nakon što preuzmu vlast.

On je upozorio da ZZO TK, tri dana prije 1. januara 2021. nema Finansijski plan ni Odluku o privremenom finansiranju te je "finansiranje svih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području TK od 1. januara 2021. godine dovedeno u pitanje".

- Zavod bi morao obavijestiti sve ugovorne zdravstvene ustanove, odnosno 13 domova zdravlja na području TK, JZU UKC Tuzla, Opću bolnicu Gračanica, Banju Ilidžu Gradačac, Zavod za javno zdravstvo TK, javne i privatne ustanove koje pružaju usluge CT i MRI dijagnostike da od 1. januara 2021. godine više nemaju zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite i da prestanu sa pružanjem istih na teret sredstava na teret obaveznog zdravstvenog osuiguranja - navodi Husić u dopisu.

On ističe da većina zdravstvenih ustanova nije u mogućnosti isplatiti plaću za decembar 2020. godine, bez da im se akontativno doznače sredstva za januar 2021. te bi oko 80 posto radnika i saradnika u TK čekalo na isplatu plaća do usvajanja Finansijskog plana ili Odluke o privremenom inansiranju ZZO TK.

- Pored toga, ljekari ne bi smjeli propisivati lijekove s liste lijekova i ortopedskih i drugih pomagala zbog nezaključivanja ugovora sa zavodom od 1. januara 2021. godine. Zavod bi morao obavijestiti sve ugovorne apoteke da prestanu izdavati ranije izdate recepte za lijekove s liste lijekova i ortopedskih i drugih pomagala jer ne bi bio u mogućnosti da prihvata nove obaveze u 2021. godini - naveo je Husić.

Također, navodi se u dopisu, došlo bi do obustave svih prava osiguranih osoba iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao što su naknade plaća, liječenje izvan kantona, liječenje u inostranstvu, biomedicinska oplodnja i tako dalje.

- Nadamo se da ste svjesni ozbiljnosti situacije, posebno s epidemiološkog aspekta zbog pojave koronavirusa te da bi rad zdravstvenih ustanova koje pružaju zdravstvenu zaštitu bio ugrožen, a sva prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane osobe s 1. januarom 2021. godine bi bila obustavljena - zaključeno je u pismu zastupnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.